Милосав Хрћан (РТВ ОК): На друштвеним мрежама најпосећеније локалне вести, спортска и културна дешавања

Мирослав Хрћан
Мирослав Хрћан

Аутор: Валентин Мик, 7. новембар 2019. године

„Од садржаја који су објављени на друштвеним мрежама најпосећеније су локалне вести, али нажалост и сензационалистичка дешавања на територији општине Ковачица“, рекао је за Комшијске новости главни и одговорни уредник Радио-телевизија Општине Ковачица (РТВ ОК) Милосав Хрћан, медија који емитује програм на четири језика од којих су три мањинска.

На друштвеним мрежама ове медијске куће, наводи Хрћан, посећени су и прилози активностима удружења националних мањина познатим сликарима словачке националности из Ковачица и Падине, као и о културним манифестацијама Румуна из Уздина или Мађара из Дебељаче.

„Веома су активна удружења жена из Ковачице, тако да су прилози о њиховим активностима добро посећени и на друштвеним мрежама. Нису изостављене и активности припадника већинског српског народа, којих је процентуално највише настањено у Идвору, Црепаји, Самошу и Путникову“, рекао је Хрћан за Комшијске новости.

Каже да због недовољних средстава РТВ ОК нема особу задужену за одржавање сајта ове медијске куће и постављање садржаја на друштвеним мрежама.

„Функцију уредника сајта и друштвених мрежа тренутно обавља тонски реализатор радио програма Жељко Шипицки. Систем је уређен тако да уредници шаљу материјале администратору сајта за сваку редакцију појединачно, а уредник сајта поставља примљени материјал у одговарајућу рубрику“, каже Хрћан.

Он наводи да „људи који су се из ковачичке општине иселили у иностранство траже да на друштвеним мрежама буду објављени спортски прилози, у вези локалних клубова“.

„Карактеристично за многе прилоге РТВ ОК је снажна црта интеркултуралности по чему су манифестације ове општине препознатљиве у целој земљи. Овде се, дужи низ година, организује централна манифестација Међународног дана матерњег језика али и друге посвећене прожимању култура и доброг заједничког живота“, наводи Храћан.

Додаје да су такве манифестације посредством друштвених мрежа доступне људима широм света, где се последњих деценија исељавају бројни становници ове општине, али код којих је присутна снажна носталгија и потреба за информацијама из родног краја.

Хрћан каже да осим Фејсбука РТВ ОК има Јутјуб канал на којем се објављују најзанимљивији ТВ прилози на српском и мањинским језицима – мађарски, словачки и румунски.

„С обзиром да Фејсбук доноси и повратне информације у смислу похвала и критика, уредништво има прилику да конципира програме сходно потребама становника општине Ковачица“, каже Хрћан.

___________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Медији на језицима националних мањина и друштвене мреже“ који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.