Друштвене мреже захтевају упечатљив наслов

Аутор: Валентин Мик, 29. новембар 2019. године

Званична Фејсбук страница програма на румунскон језику Радио телевизије Војводине (Televiziunea Voivodinei – Programul în limba română) је креирана у марту 2015. године. Страна има 1,375 пратилаца, а ова редакција има и Јутјуб канал са више стотина пратилаца.

Како за Комшијске новости каже Кармен Недa, помоћница одговорног уредника програма на румунском, свакодневно се објављују садржаји на Фејсбуку. Додаје да се неке од емисија, као што су „Telejurnal“, „Магазин ТВ“, „Добро вече, Војводино“, „Телеклуб“, „Палета“, „Drag mi-e cântecul şi jocul“, могу пратити директно онлајн. Одмах по емитовања постављају се на сајт РТВ-а (www.rtv.rs), а потом и на друштвене мреже. Неда каже и да друштвене мреже доприносе промовисању програма на румунском језику и истиче да је доста њихових пратилаца из иностранства.  

 - Који су садржаји доминантни?

 Наши гледаоци много воле музичку емисију „Drag mi-e cântecul şi jocul“

у оквиру које емитујемо програм Великог фестивала фолклора Румуна у Војводини, дечијег фолклорног фестивала и других концерата. Тако да је народна румунска музика један од садржаја који је заступљен током целе године.

 - На ком језику објављујете садржаје?

Садржаји које објављујемо су на румунском језику. Трудимо се да нам саговорници буду Румуни, када је могуће. Када су саговорници Срби или припадници других националних заједница, онда се ти садржаји преводе на румунски језик.

 - Да ли се креирају посебни садржаји за друштвене мреже или се преноса са сајта РТВ?

Не креирамо посебне садржаје за друштвене мреже, делимо их са сајта. Водимо рачуна да имамо добар наслов, који је упечатљив и који ће корисницима привући пажњу. Када уз наслов иде и адекватна фотографија, већа је и посећеност.  

 - Колико просечно објаве имају пратилаца и дељења?

Скоро сваки наш садржај који се поставља на Фејсбуку достиже велики број пратилаца. Доста пратилаца и онлајн гледалаца имамо из иностранства. Свако ко је отишао из Србије, жели да види шта се дешава у матичној држави, поготово ако неко од његових најближих учествује у емисији. Битан нам је и број лајкова, као и коментари – како позитивни тако и негативни. Задовољна сам и подацима о дељењу наших садржаја, јер и то доприноси већем броју пратилаца.

Друштвене мреже доприносе већој видљивости наших емисија. Битно нам је да нас гледају, како на другом програму Радио-телевизије Војводине тако и на Фејсбуку. Трудимо се да будемо у току са свим дешавањима, јер постојимо због наших гледалаца.

 ___________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Медији на језицима националних мањина и друштвене мреже“ који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.