Пландиште и Ђулвез партнерске општине

  29. 01. 2014. године

У дугој поливини прошле године,  општини Пландиште је званично саопштено да је прихваћен пројекта који се финасира из ИПА фондова Европске уније у којем је водећи партнер опшина Ђулвез из Румуније у чијем је саставу и Чаково, родно место Доситеја Обрадовића, великог српског просветиреља. Потписивање уговора о добијању средстава за реализацију овог пројекта који носи назив  Increasing quality of life through cross border cooperation  activities between Giulvaz and Marghita (Plandište), односно Подизање квалитета живота кроз прекограничне активности и сарадње између Ђулвеза и Маргите (Пландиште) било је у Темишвару, крајем .2013.године.

Тим поводом, чланови пројектног тима које је одредила општина Пландиште да учествују у реализацији пројекта, Мирослав Ступар и Родика Грујеску, одржали су састанак са представницима институција и установа које ће бити укључене у пројекат. На састанку који је отворио председник Општине, Милан Селаковић, присуствовали су представници Институција и Удружења које ће учествовати у реализацији пројекта (Културно образовног центра „Вук Караџић“ Пландиште , Народне библиотеке Пландиште, ОШ „Доситеј Обрадовић“ МЗ Маргита и КУД-а „Дукати“ Маргита).

О самом пројекту говорио је Мирослав Ступар који је рекао да је основни циљ пројекта превазилажење географских граница у региону Баната промоцијом прекограничне сарадње и контаката становништва у пограничним областима  и стварање услова за унапређење уравнотеженог друштвено - економског  развоја, туристичке и културне понуде региона  и подизање квалитета живота становништва.  

Пројектом треба да се пружи подршка култури и спорту,  са аспекта посебности мање развијених пограничних области. Такође, треба да се спроведу заједничке активности на изградњи капацитета цивилног друштва за промоцију међусобног разумевања између суседа и поштовање културне различитости и,  да се размене искуства и проналазе иновативна  решења за друштвене проблеме мањинских група (националних мањина,старих,инвалидних лица и сл.)

Укупна вредност пројекта који траје 12 месеци јесте  80.800 еура од чега српска страна добија 40.800 еура ( донација је 34.680,00 и финансирање 6.120,00 еур).

Пројектом ће се успоставити дугорочно партнерство и сарадња између општина Гиулваз и Пландишта, посебно између насељеног места  Маргита. Пројекат ће настојати да, кроз прекограничне контакте, утиче на размену искустава у очувању обичаја и суживота и да приближи становнике двеју заједница и отвори нове путеве сарадње у културном, образовном али и економском и туристичком смислу.

Пројекат има 9 активности од којих прва треба да се реализује у другом месецу пројекта, у овом случају, у децембру када ће бити одржана промотивна конференција са по 50 учесника из обе општине.

Крајем јануара, у општини Гиулваз ће бити одржана Промотивна конференција.

Г.Р.

 

 

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.