Посета партнера из Румуније

Рад на тројезичној монографији

 


Извор: Панчевац, 3. 6. 2014. године

У оквиру ИПА програма прекограничне сарадње између Србије и Румуније, у нашем граду су 22. и 23. маја боравили представници Универзитета „Ефтимије Мургу” из Решице и Жупанијског савета Караш–Северин. Они су посетили Идвор, тачније кућу и музеј Михајла Пупина, те Народни музеј Панчево, Успенску цркву, манастир у Војловици, споменике индустријског наслеђа на кеју и археолошка налазишта у Старчеву. Њихов домаћин је био панчевачки Завод за заштиту споменика културе.

– Сарађујемо са универзитетом из Решице и Жупанијским саветом Караш–Северин и у наредних осамнаест месеци приредићемо тројезичну монографију која ће обухватити око 50 споменика културе из нашег дела Баната и исто толико споменика из румунског дела Баната. Поред тога, биће приређене и изложбе фотографија у Вршцу, Решици и Панчеву – објаснила је Јасна Јованов из Завода за заштиту споменика културе Панчево.

Према речима Маријана Михаиле, професора на Универзитету „Ефтимије Мургу” у Решици, Банат и са српске и с румунске стране подразумева велико и значајно културно наслеђе.

– Веома су нам занимљива овдашња културно-индустријска добра и начин на који су она интегрисана у савремену архитектуру. У монографији ће доминирати управо ти споменици културе. У представљању румунског дела Баната оријентисаћемо се пре свега на цркве, римске дворове и манастире – објаснио је Маријан Михаила.

Монографија ће бити одштампана у 3.000 примерака и биће богато илустрована фотографијама, јер је њен да циљ укаже на лепоте банатских споменика културе, а не да посебно обогати знање стручњака

Драгана Младеновић

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.