Усвојена иницијатива – без квота за упис Рома на факултете

Извор: РТС, Танјуг, 24. април 2018. године

На седници Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, једногласно је усвојена, иницијатива за укидање квота за упис припадника ромске заједнице на високе школе и факултете.

"Ако желимо да се изборимо са дискриминацијом и предрасудама које постоје у друштву, важно је да свим Ромима и Ромкињама који положе пријемни испит омогућимо да упишу факултете. На тај начин дугорочно доприносимо већој инклузији ромске заједнице у друштво чији су равноправни чланови", рекла је образлажући иницијативу потпредседница владе Зорана Михајловић, која председава Координационим телом.

Тефик Рамадановић, председник Националног савета ромске националне мањине, захвалио је потпредседници Владе на досадашњем залагању и труду да се положај Рома и Ромкиња у Србији поправи, уз поруку да Национални савет препознаје Владу Србије као најзначајнијег партнера у настојањима да се смање дискриминација и стереотипи који постоје према Ромима.

"Даћемо пун допринос да се положај наше мањине поправи. Иницијатива за укидање квота за упис на високе школе представља велики корак напред, да сва наша деца која желе да уче имају могућност за то", рекао је Рамадановић.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и шефица Преговарачког тима за приступање ЕУ Тања Мишчевић сложиле су се да је данашња седница веома важна за даљи процес унапређења положаја ромске заједнице у Србији, али и наредне кораке у приступању Србије Европској унији.

Тема данашње седнице Координационог тела био је положај ромске националне заједнице у – образовању, запошљавању, здравственој заштити и становању.

Михајловићева је оценила да је до сада доста учињено, наводећи између осталог да је држава први пут потписала споразум о сарадњи с ромским националним саветом.

"Све то, међутим, није довољно", оценила је Михајловићева, али и подсетила да је Влада Србије истински посвећена унапређењу положаја Рома и Ромкиња у нашем друштву.

Седници Координационог тела присуствовали су и – представници министарстава финансија, здравља, државне управе и локалне самоуправе, правде, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Тима УН за људска права, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Делегације ЕУ у Србији, као и представници Националног савета ромске националне заједнице.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.