Дванаест пута више новца за медије на језицима националних мањина

Извор: РТС, 7. мај 2018. године

Министарство за државну управу и локалну самоуправу расписало је јавни позив за пријаву пројеката у области информисања на језицима националних мањина. За то је обезбеђено 21,8 милиона динара у Фонду за националне мањине, 12 пута више него прошле године.

Министар државне управе и  локалне самоуправе Бранко Ружић је рекао за РТС да је Фонд активиран прошле године са 1.800.000 динара, док је ове године издвојено 21.800.000 динара.

Тај новац је, у координацији са националним саветима националних мањина намењен за информисање на језицима националних мањина.

"Могу да конкуришу све установе и организације којима су оснивачи национални савети, цивилна друштва регистрована у Србији, а која воде бригу о унапређењу статуса националних мањина, конференције, факултети", навео је Ружић.

Конкурс је отворен до 5. јуна, а максималан износ средстава по пројекту је милион динара. "Мислим да ће то у великој мери унапредити информисање на језицима националних мањина", рекао је Ружић.

Очекује да се овим пројектима исправи неправда која је условљена приватизацијом медија. Надамо се да ћемо уз овај скроман допринос успети да побољшамо информисање, истакао је Ружић.

То је уједно и обавеза Србије у оквиру Поглавља 23. "Спровели смо јавну расправу о закону о изменама и допунама закона о саветима националних мањима, имамо инклузиван приступ. Расправу смо имали у шест градова и општина. Очекујемо да се до краја пролећног заседања у скупштини нађе овај закон који је у функцији побољшања положаја и статуса припадника националних мањина", рекао је Ружић.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.