Васко Попа уместо Хилари Клинтон

Извор: Вечерње новости, Аутор: И. М, 13 јун 2018. године

Хилари Клинтон биће избачена из наставног плана и програма за први разред гимназије на албанском језику, по коме уче ђаци у Прешеву и Бујановцу.

Ово је потврђено у Националном савету Албанаца, који ће предложити да Клинтонову одмени Васко Попа. И министар просвете Младен Шарчевић, који одобрава наставне планове и програме, изјавио је јуче да никада не би дозволио да се аутобиографија Хилари Клинтон нађе у наставном плану и програму. 

- Док сам ја министар и док сам жив, то сигурно неће бити. То вам обећавам, а и представницима Националног савета Албанаца сам то рекао - поручио је јуче министар Младен Шарчевић новинарима, током једнодневне посете Ваљеву. 

"Новости" су претходно писале о томе да је Национални савет Албанаца уврстио аутобиографију Хилари Клинтон у наставни план и програм за први разред гимназије на албанском језику, као и о препоруци Националног просветног савета да то дело избаце.

- Рекао сам да такав предлог не зближава народе, нагласио је Шарчевић.

- С друге стране, ми смо предложили много боље решење. Предлог Националног просветног савета био је да то буде биографија некога попут Бранислава Нушића. Ја сам тај предлог подржао. Представници албанске мањине "спустили су лопту", па је Ћенан Хемети изјавио да ће предложити да се уместо аутобиографије Клинтонове као пример узме текст из аутобиографије Васка Попе.

Он је навео да је дело бивше прве даме САД требало да послужи као пример текста за књижевни жанр аутобиографије.

- То није толико значајно и биће избачено - рекао је Хемети, који је координатор Комисије албанског националног савета за питања уџбеника.

- Већ је више књига Васка Попе преведено на албански језик и он се налази у уџбеницима у Албанији као модеран писац.

Делегација Националног савета Албанаца разговарала је јуче са представницима Министарства просвете о недостајућим уџбеницима на албанском језику за предстојећу школску годину. Неки наслови биће "увезени" из Албаније, док ће део бити одобрен и штампан у Србији.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.