Права мањина

Извор: ФоНет, 21. јун 2018. године

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о заштити права и слобода националних мањина којима се уређује начин остваривања индивидуалних и колективних права која су Уставом Србије и потврђеним међународним уговорима зајемчена припадницима националних мањина.

Законом се уређује и заштита националних мањина од сваког облика дискриминације у остваривању индивидуалних права и слобода и обезбеђује остваривање колективних права националних мањина на самоуправу у култури, образовању, обавештавању и службеној употреби језика и писма.

Како се наводи, Република Србија ће обезбедити услове за ефикасно учешће припадника националних мањина у политичком животу, заступљеност представника националних мањина у Скупштини Србије и сразмерну заступљеност у скупштинама аутономних покрајина и јединицама локалне самоуправе.

Република Србија ће предузети одговарајуће мере ради унапређења економског положаја неразвијених подручја на којима традиционално живе припадници националних мањина.

Припадници националних мањина који то желе имају право на упис података о националној припадности у службене евиденције и збирке података о личности.

Како је раније навео министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, изменама се ствара и "основ за прописивање афирмативних мера за националне мањине кроз увођење одредаба у посебним законима којима се уређује радно правни статус запослених у јавном сектору које ће омогућити принцип позитивне дискриминације представника националних мањина при запошљавању или отпуштању при истим условима, а све до постизања одговарајуће структуре запослених у јавном сектору на свим нивоима територијалне организације".

На седници су усвојене и измене и допуне Закона о националним саветима националних мањина којима се јасније дефинишу овлашћења савета, предвиђа смањење прекомерне политизације и транспарентнији рад националних савета.

Изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина прецизније се уређује питање коришћења и располагања имовином националних савета, овлашћења и дужности председника и чланова Извршног одбора савета.

Ружић је раније рекао да се изменама и допунама Закона "уређује посебан бирачки списак националних мањина ипредвиђају решења која ће олакшати вођење тог списка послужбеној дужности".

Предвиђено је да Министарство државне управе и локалне самоуправе, које је надлежно, преузима податке из јединственог бирачког списка који су потребни за ажурирање и вршење промена по службеној дужности у посебном бирачком списку, а да се нарочито осетљиви подаци обрађују у складу са законом и да се о свакој промени која се обавља доноси појединачно решење.

Скупштина Србије усвојила је и измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писама којима је прописано да посланик који припада националној мањини, чији број у укупном становништву Србије достиже најмање два одсто према последњем попису становништва, има право да се у парламенту обраћа на свом матерњем језику.

Изменама и допунама овог Закона прописано је да се у насељеним местима, у јединицама локалне самоуправе у којимаима 15 одсто припадника националне мањине у укупном броју становника, називи тргова, улица и други топоними исписују на језику те мањине.

Посланици су усвојили и измене и допуне Закона о територијалној организацији Републике Србије којима се прописује да Бор и Прокупље добијају статус града.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.