Фестивал русинске културе "Црвена ружа"

Извор: РТВ, Аутор: Марија Данис-Кањух, 29. јун 2018. године

Отварањем Ликовне изложбе и 50. музичко-фолклорне манифестације за децу "Црвени пупољак", у Руском Крстуру данас почиње 57. Фестивал русинске културе "Црвена Ружа".

Фестивал ће трајати два дана, а организатор је Дом културе Руски Крстур.

У Спортској у 16.30 часова биће отворена ликовна изложба слика и цртежа младе уметнице из Новог Сада Ларе Петковић. Изложбу ће отворити ликовни уметник из Врбаса Влада Њаради.

У 17.00 часова почиње јубиларни 50. "Црвени пупољак" на којем ће бити изведене нове композиције за децу, као и традиционалне и модерне игре. Наступиће деца из више места у којима живе Русини, као и гости из Миклушеваца у Хрватској.

Биће постављена и изложба дечијих радова на тему јубилеја "Црвеног пупољка".

На 57. Фестивалу русинске културе "Црвена ружа" вечерас ће бити и вече младих – "Црвена ружа" које ће почети у 22.00 часа.

Овогодишња манифестација ће имати нову концепцију која младима даје више простора и слободе да самостално осмисле свој наступ у односу на прошле године, а изводиће се само композиције у забавном духу. Извођачи ће се такмичити за најлепши девојачки глас, за нову композицију и за укупни наступ.

Другог дана фестивала, у 10.00 часова почеће Крстурски сајам, а у 21.00 манифестација "Одјеци равнице", ревијални наступ русинских ансамбала, а затим ће наступити и гостујући ансамбл КИЦ "Младост" из Футога.

За време одржавања фестивала за посетиоце ће бити отворена Музејска збирка у "Замку".

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.