Избори за националне савете у новембру

Аутор: С. Бишевац, Извор: Данас, 5. јул 2018. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Републичка изборна комисија почели су припреме за спровођење избора за националне савете националних мањина.

У складу са законским роковима, избори ће бити расписани крајем августа, а одржани у новембру ове године, потврдио је у интервјуу Данасу Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе. Ружић позива припаднике мањина да искористе своја права, провере да ли су уписани у посебан бирачки списак, да бирају и буду бирани за чланове својих националних савета. Комплетан интервју са министром Ружићем биће објављен у петак, у додатку „Санџак Данас“.

* Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о националним саветима, који су подржали представници већине националних мањина. Изузетак су Бошњачко национално вијеће и СДА. Тврде да су њихове сугестије игнорисане, а посланик СДА Енис Имамовић је био оштар критичар у скупштинској расправи. Откуд такви проблеми између вашег Министарства и БНВ?

– Поступак израде текста овог закона је био транспарентан и инклузиван и да то није само коришћење „популарних“ термина потврђују подаци да је у раду посебне радне групе која је припремала измене и допуне Закона о националним саветима националних мањина, поред представника државних органа учествовало и пет представника националних савета које је предложила Координација. Један од њих био је и представник Националног савета бошњачке националне мањине. О радном тексту Нацрта закона, уз подршку Мисије ОЕБС, спроведен је поступак јавних консултација, у оквиру којих је у новембру и децембру 2017. одржано шест округлих столова широм Србије (Новом Саду, Новом Пазару, Бујановцу, Петровцу на Млави, Суботици и Београду). Од 29. марта до 18. априла ове године, Министарство је спровело поступак јавне расправе, у оквиру којег су одржана два округла стола и након тога припремило извештај о јавној расправи, који је објављен на сајту Министарства, Порталу е-управе и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом. Овакав начин рада сигурно је довео до тога да представници скоро свих националних савета подрже текст и похвале начин израде прописа. Сви предлози који су били конструктивни и ишли у правцу унапређења важећег закона су уважени и унети у текст Закона. Било је предлога који или нису били предмет регулисања овог закона или нису били у складу са правним системом Републике Србије.

* Зашто је остала одредба да председник националног савета и чланови извршног одбора не могу да буду из руководства политичких партија? Против тога су били и други посланици националних мањина.

– Правци измена овог закона били су утврђени и у ?рећем мишљењу Саветодавног комитета Савета ?вропе и експертским мишљењима ?вропске комисије, где је посебно истакнута потреба смањења прекомерне политизације националних савета, који су тела преко којих националне мањине остварују Уставом зајамчену самоуправу у образовању, култури, информисању, употреби језика и писма и не би требало да буду инструмент за политичко деловање – за уживање те слободе постоје други механизми. Напоменуо бих и да је на радни текст Нацрта закона прибављена експертска анализа Савет Европе у оквиру Програма ??П? – хоризонтални програм сарадње за Западни Балкан и ?урску, којим је од експерта Савета Европе ово решење похваљено као најбоље могуће.

* Претходни избори, поготово 2010. за избор бошњачког националног савета су били, најблаже речено, сумњиви и лоше организовани. Да ли сте сигурни да ће наредни бити поштени и по закону?

– Не улазећи у оцену избора из 2010. године, подсећам да је од тада унапређен законодавни оквир и да смо крајем 2014. имали изборе за националне савете који су оцењени као успешни. Како би избори 2018. били спроведени у складу са принципима демократичности и транспарентно, Министарство је израдило нову апликацију Посебног бирачког списка, која ће у складу са новим законским решењима, обезбедити ефикасно вођење овог бирачког списка и ажурирање података. Ускоро се очекује пуштање у продукцију нове апликације Посебног бирачког списка.

Проблеми у финансијском пословању

* Измене треба да омогуће и транспарентније финансирање националних савета и увид у трошење новца. Да ли имате извештаје како су национални савети до сада трошили новац и има ли неких нерегуларности?

– Средстава из републичког буџета расподељује Канцеларија за људска и мањинска права. Према подацима Канцеларије, до сада је било одређених проблема у финансијском пословању појединих националних савета, из тог разлога и очекујемо да ће нова законска решења, којим се успоставља бољи систем контроле финансијског пословања допринети да се такве неправилности у будућем раду националних савета отклоне.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.