Избори за националне савете биће 4. новембра

Извор: rtv.rs, 2. август 2018. године

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић потврдио је данас да ће избори за савете националних мањина бити расписани за 4. новембар и позвао је припаднике националних мањина да се упишу у бирачки списак.Избори ће бити расписани средином месеца, додао је Ружић гостујући на РТС.

 

 

Како је истакао, савети за националне мањине су задужени да се баве културом, образовањем и медијима на језицима националних мањина, а не политиком.

Тринаест одсто популације Србије чине припадници националних мањина, што је реткост у земљама региона, а чиме се Србија поноси, рекао је Ружић.

"Ми ту традицију баштинимо и у многим ставкама смо и изнад европских стандарда када је реч о припадницима националних мањина.

Реч је о позитивној дискриминацији при запошљавању, школовању и сличним погодностима", навео је министар.

На јесен ће се гласати у 21 савету за националне мањине, а да ли ће бити основан и 22 савет зависи од броја припадника руске мањине.

"Имамо 21 национални савет, а да ли ће и Руси да учествују зависи колико ће их бити уписано у посебни бирачки списак. То није орочено већ је то континуирани процес и није везан само за изборе", појаснио је Ружић.

"Непосредни избори ће бити уколико је више од 40 одсто уписано у посебни бирачки списак. Ако не, онда се представници бирају посредно, преко електорске скупштине", нагласио је министар за државну управу и локалну самоуправу. Што се тиче кампање, ње ће бити као и за сваке друге изборе али треба имати у виду делокруг рада савета, истакао је Ружић.

"Савети за националне мањине су задужени да се баве културом, образовањем и медијима на језицима националних мањина, а не политиком", рекао је Ружић.

Упитан да ли је део кампање и посета Сулејмана Угљанина Приштини и најава Беџета Пацолија да ће подржати захтеве Бошњака, Ружић каже: "Кршење устава у свакој уређеној држави није допуштено, о чему би требало да води рачуна господин Угљанин.

Сва права националним мањинама су загарантована, а многа су и изнад европских стандарда".

"Оно што нигде у свету није дозвољено је сепаратизам и то им Србија никада неће дозволити", закључио је Ружић.  

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.