У Новом Саду обележен буњевачки празник „Дужијанца”

Извор: Дневник, Аутор: Л. Радловачки, 24. август 2018. године

Традиционална, пета манифестација „Дани буњевачке културе” одржана је јуче у Новом Саду, а неколико десетина учесника обучених у народне ношње, уз звуке тамбурице прошетало је најужим центром града и заиграло коло. На тај начин обележили су свој празник „Дужијанца”, у оквиру којег је и пратећа изложба на „Трибини младих” Културног центра Новог Сада која је отворена за посетиоце до 26. августа. 

- То је само један од празника којима се Војводина поноси јер имамо широк спектар националних мањина које чувају и негују своју традицију - истакла је покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

- Уколико не негујемо своју традицију и обичаје, немамо историју, а ни будућност. Зато смо увек ту када су такви догађаји у питању. Важно је да културно наслеђе остављамо генерацијама које су испред нас. 

Ове године обележава се стогодишњица присаједињења Војводине Србији, у чему су великог удела имали Буњевци, учествујући на Великој народној скупштини. 

- На вредносној скали буњевачки народ се високо котира, нарочито посматрајући кроз призму историје и културе - рекао је помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић. 

Како је рекла председница Националног савета буњевачке националне мањине др Сузана Кујунџић Остојић, реч је о националном празнику по којем су Буњевци препознатљиви, а који обједињује њихов језик и културу и све оно што чини буњевачку заједницу. 

- Део смо историје стварања ове државе и веома смо поносни због тога - навела је председница Удружења грађана „Буњевачки културни центар - Нови Сад” Светлана Бабић, уједно и организатора манифестације.

- Ми смо грана мала, али фина. Мислим да смо лепо прихваћени у Новом Саду, а нарочито смо захвални Граду који је препознао и има разумевања за такве манифестације. 

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.