Влада посвећена унапређењу положаја права мањина

Сузана Пауновић (фото: Медија центар Београд)

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић упознала је високог комесара за националне мањине ОЕБС-а Ламберта Занијера са активностима из Акционог плана за остваривање права националних мањина, истичући да израда и праћење активности из овог акционог плана показује на најбољи могући начин чврсту опредељеност Владе да се закони који се односе на остваривање права националних мањина у пуној мери примењују.

Пауновићева је навела да је до сада израђено осам, и да је у изради девети извештај о спровођењу овог стратешког документа, истиче се у саопштењу Канцеларије за људска и мањинска права.

Обуке које су одржане у претходном периоду оствариле су свој циљ, а то је подизање квалитета извештавања свих учесника у овом процесу, а посебно локалних самоуправа које на најбољи начин познају потребе и проблеме са којима се сусрећу припадници националних мањина, оценила је директорка Канцеларије.

Пауновићева је упознала високог комесара да је Србија припремила извештаје који се односе на Оквирну конвенцију за заштиту националних мањина и Европску повељу о регионалним или мањинским језицима, и да ће након извештајних циклуса уследити спровођење добијених препорука.

Она је најавила да ће бити израђена листа свих препорука које су добијене како би се на адекватан и ефикасан начин пратила њихова реализација.

Пауновић је рекла да је за ову годину из буџета Србије опредељено 245 милиона динара за редовно финансирање рада националних савета.

Високи комесар за националне мањине ОЕБС-а Ламберто Занијер поздравио је напоре које Канцеларије за људска и мањинска права улаже у изради и спровођењу Акционог плана за мањине, истичући да АП представља чврсту основу за даљи рад.

Занијер је похвалио напоре Владе и посвећеност у раду на унапређењу права националних мањина, као и инклузивност и транспарентност целокупног процеса извештавања о спровођењу овог акционог плана, додаје се у саопштењу.

Састанку је присуствовао и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио.

Састанак је организован у оквиру посете високог комесара Републици Србији у периоду од 5. до 7. септембра 2018. године.

фото: Медија центар Београд

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.