Ђаци уче румунски језик

Извор: Дневник, С. Ковач, 10. октобар 2018. године

 

 

Новосадски ђаци ће од ове школске године у Основној школи „Жарко Зрењанин” имати прилику да похађају часове у оквиру изборног предмета Румунски језик с елементима националне културе. Како је објаснила координаторка Одбора за образовање у Националном савету Румуна Анишоара Царан, закон прописује да, уколико нема услова за формирање одељења на мањинском језику, постоји могућност организације изборног предмета у једној школи на нивоу града, а одељења могу бити комбинована. 

- Изузетно сам срећна што се поново организује настава из предмета Румунски језик с елементима националне културе у Новом Саду, граду који је, заједно с Темишваром, понео титулу европске престонице културе, и што се на тај начин ојачава веза између две државе - задовољно је казала Анишоара Царан. - За сада су нам одобрене две групе за 27 ђака, али надамо се да то није коначан број јер ученици имају право и да се накнадно уписују. Часове ће држати професорка Марина Урсу, која ће зарад новосадских ученика сваке суботе, када су предвиђени часови, путовати из банатског места Торак. 

Оцена из тог изборног предмета неће улазити у општи просек на крају школске године, али ће бити забележена у ђачкој књижици. 

- Потребно је да деца имају прилику да негују матерњи језик и културу па је због тога нагласак стављен на географију, уметност, историју, али није изостављена ни граматика - појаснила је Анишоара Царан, и додала да је програм осмишљен тако да буде прилагођен ђацима с различитим степеном знања румунског језика. 

Директор ОШ „Жарко Зрењанин” Жарко Мушицки казао је да је путем анкете која је спроведена међу родитељима установљено да у граду има довољан број ученика заинтересованих за учење румунског језика и културе. 

- Те податке смо представили Министарству просвете, науке и технолошког развоја, испунили све захтеве који су постављени те смо лако прибавили одобрење - рекао је Мушицки, и додао да та новосадска школа већ 18 година сарађује с Тринаестом основном школом из Румуније кроз размену ђака и наставника, те да је било природно да изађу у сурет и понуде просторије за часове румунског језика и културе.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.