Пријемни на мађарском, без провере знања српског

Извор: Дневник, Е. Д, 1. новембар 2018. године

Виши суд у Новом Саду утврдио је да је Правни факултет у Новом Саду поступио дискриминаторски када је и ове школске године увео обавезу да студенти који полажу пријемни испит на мађарском језику имају обавезу да после положеног пријемног испита полажу и српски језик, писмено и усмено. 

Правном факултету овом пресудом “забрањује се понављање ове радње дискриминације”, што значи да ће следеће године студенти који су полагали пријемни испит на мађарском бити поштеђени теста познавања српског језика. 

Правни факултет тужила је НВО Савез мађарских ученика Војводине, а ово није први пут да ова организација пресавије табак, именујући Правни факултет као тужену страну. Подсетимо, пре три године тужили су факултет због онемогућавања студената да полажу пријемни испит на мађарском језику. Овај суд завршен је у априлу ове године, када је Апелациони суд у Новом Саду обавезао Правни факултет да организује пријемне испите и на језицима националних мањина, преиначивши пресуду Вишег суда у Новом Саду који је претходно одбацио тужбени захтев Савеза мађарских ученика Војводине. 

Правноснажном пресудом утврђено је да је Правни факултет у Новом Саду поступао дискриминаторски према припадницима мађарске националне мањине, јер им није омогућио полагање пријемног испита на мађарском језику за претходне три школске године, под условима и на начин прописан Покрајинском скупштинском одлуком о полагању пријемног 

испита на високошколску установу чији је оснивач АП Војводина, на језицима националних мањина. Факултет је тако постао обавезан да за школску 2018/19. годину и убудуће, под претњом извршења, омогући полагање пријемног испита и на мађарском језику, и да у року од 15 дана, о свом трошку, објави пресуду у Дневнику и Мађар соу. 

Правни факултет тако је омогућио кандидатима за упис на један од два смера, полагање пријемног испита на мађарском језику, али их је условио полагањем теста познавања српског језика. НВО је зато поново тужила овај факултет, а њихово образложење Виши суд овога пута уважио је из прве. 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.