Мањине изабрале своје представнике

Извор: Вечерње новости, 5. новембар 2018. године

Припадници 22 мањинске заједнице у Србији бирали су јуче своје представнике за националне савете националних мањина. Право гласа на трећим редовним изборима имала су 507.183 бирача, која су широм Србије могли да гласају на 926 бирачких места. Осамнаест националних мањина чланове савета бирало је на непосредним изборима, а четири - хрватска, црногорска, македонска и руска - путем електорских скупштина, које су одржане у Београду. Хрватска заједница прва је јуче завршила изборе, а њени представници су након електорске скупштине изразили задовољство показаним јединством - свих 77 електора изјаснило се за листу “Хрвати заједно”, са Јасном Војнић на челу. Мада је кампања за избор новог Бошњачког националног већа (БНВ) у Санџаку била жестока и често на ивици озбиљних сукоба, јучерашње гласање у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, градовима са највише Бошњака, протекло је и мирној атмосфери и без икаквих инцидената. Сва бирачка места на време су отворена, а само на неколико је било техничких проблема, који су брзо отклоњени.

Најбоља излазност забележена је у Сјеници, где је до 19 часова изашло 57,3 одсто уписаних у бирачке спискове. Одзив у Новом Пазару био је нешто мањи до 18 часова гласало је 45,5 одсто, а у Тутину 43 одсто. Сва бирачка места у Новом Саду за избор за чланове савета националноих мањина отворена су на време, а избори су протекли мирно и без неправилности.

Председник одбора Народне странке у Врању Ђорђе Ристић и одборник НС Драган Павловић јуче су, без икаквог повода, вређали и провоцирали председника и чланове бирачког одбора ,и физички напали и претукли председника бирачког одбора Божидара Поповић, саопштио је начелник Градске управе Врања Душан Аритоновић. Руководство града Врања, наводи се у саопштењу, најоштрије осуђује инцидент који се одиграо на бирачком месту број два, “Народни универзитет”, а поводом избора за националне савете националних мањина.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.