Мировић: Настављамо да стипендирамо студенте ромске националне мањине

Извор: Данас, 13. новембар 2018. године

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре о стипендирању студената ромске националне мањине за школску 2018/2019. годину на Високој школи струковних студија за образовање васпитача „Михаило Палов“ у Вршцу.

„Очекујемо да сви ви по завршетку студија постанете носиоци образовања и ширења знања у својој ромској заједници, која је деценијама, без институционалне подршке, била препуштена сама себи, што данас није случај“, рекао је Мировић.

Како се наводи у саопштењу, он је истакао да образовање мора бити доступно свим припадницима ромске националне мањине, који, како је рекао, заслужују боље друштвене, економске и социјалне прилике.

„Кључ за будућност Рома јесте образовање и равноправност и Покрајинска влада и у будућности биће посвећена унапређењу положаја ромске националне мањине“, додао је председник Мировић.

Директор Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине, Милош Николић, изјавио је да се значај овог програма огледа кроз институционално очување културног идентитета припадника ромске националне мањине, а самим тим се, како је истакао, ствара ромска интелектуална елита која треба да се укључи у процес унапређења положаја Рома.

“Образовање је једини начин да изађемо из зачараног круга сиромаштва“, изјавила је стипендисткиња Жељана Новаков, наводи се у саопштењу.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.