Мањински медији су део културног наслеђа

Извор: Покрајинска влада, 15. новембар 2018. године

Мањински медији су део културног наслеђа, поручио је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић на данашњем свечаном отварању Друге европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима у Новом Саду.

Истичући значај јавног информисања у очувању језика, културе, традиције националних мањина, потпредседник Милићевић је нагласио да медији, који своје садржаје производе и јавности презентују на језицима националних мањина, могу, и морају, да се посматрају и као део културног наслеђа. 

Он је нагласио да је Покрајинска влада одлучна да и даље пружа пуну подршку ефикасном функционисању модела информисања на мањинским језицима у АП Војводини.

Милићевић је подсетио да Покрајина подржава активности националних савета који издају 22 листа на осам језика, покренула је и финансира изградњу зграде регионалног јавног сервиса - Радио-телевизије Војводине, која производи и емитује садржаје на чак 15 језика.

"Континуирано се повећавају и средстава из покрајинског буџета за пројектно суфинансирање стотинак штампаних, електронских и интернет медија који - у целини или делимично - садржаје производе на језицима националних мањина," нагласио је Милићевић.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић нагласила је да мултиетничност и мултикултуралност Војводине драгоцено наслеђе, које се мора пажљиво чувати и развијати и, што је још важније, начин живота у свим његовим сегментима, укључујући и информисање.

"Управо због тога постоји стабилан систем материјалне подршке медијима на мањинским језицима," казала је Милошевић и додала да ће се у покрајинском буџету за 2019. годину субвенције мањинским листовима повећати за пет одсто, што ће свакако допринети њиховом стабилном и одрживом функционисању.

Директор Херор Медиа Понт Наташа Херор је рекла да су ове године у рад конференције укључени и представници локалних самоуправа, јер је важно да знају трендове у којима се креће продукција мањинских медија како у Србији, тако и широм Европе, односно, које су потребе медија да би што боље функционисали.

Овогодишња конференција под називом "Да ли су мањински медији културно наслеђе" разматра позицију мањинских медија као активних чланица развоја европског друштва кроз неколико тема: културна права, саморегулација мањинских медија, нови бизнис модели у медијском сектору и дефинисање феномена мањинских медија као културног наслеђа.

Дијалог о овим темама су већ данас подстакли и предавачи Горан Томка, доцент на Факултету за спорт и туризам у Новом Саду и гостујућ предавач на Унесковој катедри за културне политике и менаџмент у култури при Универзитету уметности у Београду, Marc Röggla, истраживач, Европска Академија, Институт за мањинска права, Италија и Павле Златић, вођа тима за дигиталне медије у пројекту јачања окружења за одрживост медија IREX,  који су првог конференцијског дана понудили своје тумачење тема и појава, као што је слобода у медијима, културна права мањинских заједница и одрживост медија и нови бизнис модели у медијском сектору.

Конференцију организују Херор Медиа Понт, Magyar Szo, Асоцијација медија, Центар за развој мањинских и локалних медија у сарадњи са МИДАС-ом.

Покровитељи су Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, Управа за културу Града Новог Сада и Фондација ЕПК 2021.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.