Употреба мађарског језика и писма пример како се поштују прописи

Извор: РТВ, аутор: Борис Шуман, 26. новембар 2018. године

Службена употреба мађарског језика и писма је светао пример како се поштују законски прописи у овој области, показује Посебан извештај Заштитника грађана о службеној употреби овог језика у Србији. Извештај је представљен тамо где се ово право највише и користи – у Суботици.

Скоро три деценије, мађарска национална мањина у Суботици има могућност решавања административних питања на свом матерњем језику, што они и користе, чак у мањем обиму од законских начела и капацитета. И не само то, с обзиром на верску и националну шароликост, готово да нема табле у Суботици која није исписана и на мађарском.

"То сигурно говори о томе да је Град Суботица позитиван пример у смислу употребе мађарског језика у службене сврхе", каже начелница Градске управе Марија Ушумовић Давчик.

То потврђује и Посебан извештај Заштитника грађана о службеној употреби мађарског језика и писма, који је представљен данас управо у Суботици. Међутим, иако број притужби на службену употребу било ког мањинског језика опада, у разговорима с представницима мањина притужби ипак има.

"Проблеми постоје, то је евидентно, извештај је то показао. Они нису системског типа, јер су системски решени на нормативном нивоу, али има недоследне и неправилне примене закона, недостатка финансијских средстава и недостатка довољних капацитета у смислу кадровских капацитета", наглашава заменик Заштитника грађана Роберт Сепи.

Истраживање је спроведено уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, са циљем изградње мостова сарадње између мањина и институција система.

"Оно што је такође битно за нас је да не подржавамо само службену употребу мањинских језика и писама, већ истичемо важност учења српског језика. Дакле, то је двосмерни процес, и представници националних мањина морају да савладају српски језик, а исто тако је битно да се њима омогући доступност институцијама и административним процедурама на свом језику и писму", истиче заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији Јосеп Мелот.

Слично истраживање спроведено је прошле године, када је анализирана службена употреба албанског језика и писма на југу Србије.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.