Сајам посвећен националним мањинама које живе у Србији

Извор: РТС, Танјуг, 9. децембар 2018. године

 



Трећи сајам посвећен националним мањинама које живе у Србији под називом "Сложни мозаик Србије" одржава се данас у Београду, а министар одбране Александар Вулин је рекао да је Србија развила мањинска права на највишем европском нивоу.

Александар Вулин је с поносом истакао да Влада Србије према националним мањинама води такву политику да оне никада неће бити таоци било чије политике ван Србије.

"Много развијенији и богатији од нас који се хвале великим достигнућима у области мањинских и људских права тешко да би могли заиста да се мере са Србијом када је у питању однос према мањинским заједницама. У Војсци Србије, која је део Министарства одбране, мањине учествују у одбрани своје земље и то учествују, на првом месту, као добри људи, родољуби, професионалци, као људи који када раде свој посао чувају безбедност и сваког Србина, и сваког Мађара, и сваког Хрвата... чувају безбедност сваког од нас", рекао је Вулин.

Истакао је да су све верске слободе у Војсци Србије сигурне и гарантоване и да свако може да задовољава своје верске потребе у складу са својим обичајима.

"Ми смо бескрајно поносни што је Војска Србије баш онаква каква је и Србија, мултипрофесионална, мултинационална, војска која представља своју Србију и сваког њеног грађанина", рекао је Вулин.

"Никада, без обзира на то како се понашала ова или она влада неке друге земље у окружењу која овде има своју националну мањину, неће моћи да поквари наш однос према националној мањини која живи у Србији", нагласио је Вулин.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије Сузана Пауновић подсетила је да у Србији има више од 26 националних мањина.

"Јако смо поносни у Влади Србије на ову манифестацију зато што, поред тога што показује богатство културе и традиције коју је Србија успела да сачува, показује и да смо упркос неким бурним временима у којима смо живели и у којима још увек живимо успели да сачувамо нашу слогу и јединство", рекла је Пауновићева.

Сајам посвећен националним мањинама одржава се на Београдском сајму, а организатори су владина Канцеларија за људска и мањинска права и национални савети националних мањина. Сајму је присуствовао и потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.