Јубилеји Српских недељних новина у Мађарској

Извор: РТВ, аутор: Срђан Басић, 26. децембар 2018. године

Српске недељне новине, гласило српске заједнице у Мађарској, обележава несвакидашњи јубилеј. Излазак 50-ог овогодишњег броја поклопио се са 500-тим издањем под садашњим називом, а прошло је 180 година откако је, захваљујући пре свега ангажовању првог секретара Матице српске Теодора Павловића, покренута претеча популарног СНН-а.

Према речима главног уредника Српских недељних новина, Драгана Јаковљевића, мала, али ангажована редакција од два стално запослена и петнаестак хонорараца бави се, пре свега, локалним темама везаним за српску заједницу у Мађарској, која је, због досељавања из разних разлога у протекле две деценије, порасла са 3.500 на око 10.000. Прате се, у мањем обиму, такође и политички, привредни и друштвени догађаји у обе земље, па и шире, јер се интернет издање може читати у целом свету.

Корени листа вуку до Теодора Павловића, рођеног у Карлову, данас Новом Милошеву у Банату, баш када је избио Први српски устанак. Школовао се у Темишвару, Сегедину, Братислави (тада Пожоњу) и Пешти, завршио права и почео да ради у адвокатској канцеларији Михајла Витковића, где се упознао са српским интелектуалцима, касније оснивачима Матице српске. Као сарадник и данас актуелног "Летописа" покренуо је "Српски народни лист", који је 1838. променио име у "Сербске народне новине".

"Основна делатност листа се финансира из мађарског буџета, али то није довољно за неке наше више циљеве, као што су модернизација и прелазак на пун колор. Повремено конкуришемо за средсттва код Владе Војводине и Управе за дијаспору Министарства иностраних послова Србије, што нам омогућава да сваке две-три недеље објавимо и неки додатак и тако повећамо број страна", изјавио је за РТВ Јаковљевић.

Први човек популарног СНН-а дошао је у Будимпешту још далеке 1995. као дописник једне новинске агенције, касније му је понуђено да пређе у у тадашње "Српске народне новине", где је радио као новинар, лектор, уредник политичких и културних страна, а од пре једне деценије је постао главни уредник.

У међувремену лист је променио име, постао "Српске недељне новине", које издаје Српска самоуправа у Мађарској.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.