Ружић: Већи буџетски фондови за мањине и локалне самоуправе у 2019. години

Аутор: Бета, Извор: Данас, 4. јануар 2019. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије определило је у буџету за 2019. годину више средстава за буџетске фондове за националне мањине и локалне самоуправе, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

„У буџетском фонду за националне мањине у 2019. години биће 30 милиона динара, што је за 37,61 одсто више него у 2018. години“, казао је Ружић агенцији Бета.

Ружић је навео да ће распоређивање тих средстава бити договорено са Саветом за националне мањине, који ће определити приоритетну област за финансирање, у циљу унапређења права припадника националних мањина.

Он је истакао да је из тог фонда у 2018. години финансирано 77 организација или установа у износу од 21,8 милиона динара, за програме и пројекте из области информисања на језицима националних мањина.

„Средства су искоришћена у циљу веће информисаности на језицима националних мањина, што је и била препорука Савета Владе за националне мањине, у чијем раду, поред представника државних органа, учествују и председници националних савета националних мањина“, рекао је Ружић.

Према његовим речима, рок за реализацију пројекта из Фонда за националне мањине је крај јуна 2019. године, а до сада су релизовани пројекти за бољу информисаност албанске и бошњачке националне мањине на изборима за националне Савете националних мањина у 2018. години, као и пројекти за квалитеније информисање ромске националне мањине, у циљу побољшања положаја ромске заједнице у друштву.

Реализовани су и пројекти чији је циљ смањење дискриминације према националним мањинама у образовању и спорту, едукативни програми за предшколску децу, како би упознали језике средине у којој живе, али и пројекти за подстицање уметничког стваралаштва и допринос културном развоју мањина.

Ружић је подсетио да је Буџетски фонд за националне мањине био неактиван 15 година, али је од прошле године Министарство за државну управу и локалну самоуправу почело да обавља расподелу средстава из фонда.

Подсетио да је и да је 2018. година била година мањинских права, јер је донет сет закона за унапређење остварења права припадника националних мањина и адекватније употребе њиховог језика и писма, а 4. новембра одржани су избори за чланове Националних савета националних мањина за 22 национална савета.

Ружић је истакао и ће је Буџетски фонд за програм локалне самоуправе у 2019. години бити 489,3 милиона динара, што је за 52 одсто више него у 2018. години.

У 2018. години подршку из Фонда за локалне самоуправе, који је износио 320,1 милион динара, за реализацију пројеката добило је 59 општина и градова Србије.

„Фонд за локалне самоуправе смо у 2018. године увећали 32 пута, тако да је 320 милиона динара била значајна подршка општинама за сређивање инфраструктуре, повећање ефикасности самих управа и боље пружање услуга грађанима, али и организацији културних спортских, туристичких и других манифестација које су од посебног значаја за ове средине“, рекао је Ружић.

Локалне самоуправе средства користе за инфраструктурне радове на вртићима, школама, објектима културе, спорта и јавне управе, комуналној инфраструктури, јавним парковима и расвети.

Део средстава из Фонда за локал у 2018. години био је усмерен и за набавку савремених информационих технологија које ће омогућити увођење е-Управе и боље пружање услуга грађанима и привреди, као и за у организацији културних, спортских и туристичких манифестација.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.