Часопис за српско-хрватске теме

Аутoр: ФоНет, 11. јануар 2019. године

Први број "Трагова",часописа за "српске и хрватске теме" изашао је у Загребу у издању Српског народног вијећа, под насловом, који се према речи уредништва односи на то да се број Срба у Хрватској смањио с 22 одсто 1991. на 7,5 одсто становништва 2001, па је некад бројна и важна заједница у Хрватској данас присутна само у траговима, јавља Хина.

Као часопис друштвене и академске критике, "Трагови" наводе да су "српске и хрватске теме" све теме које се баве питањима из српског и хрватског привредног, политичког, културног, идентитетског, уметничког, научног, конфесионалног, медијског и других области, уз жељу да се супротстави аматеризму и политикантству у обради српских и хрватских питања.

Први број доноси седам чланака међу којима се истичу они Димитрија Бирача о привредном развоју Вуковара кроз историју, Филипа Шкиљана о идентитетским особинама Срба у Загребачкој жупанији и Игора Мркаља о Францу Жужеку, католичком свештенику у Глини током Другог светског рата. Главни уредник Дејан Јовић истакао је повод за покретање часописа - раскорак између непрекидног јавног говора о Србима и Хрватима, а мало озбиљних истраживања о њима.

И док су хрватска и српска питања преплавила јавни простор, она недостају у академском простору и препуштају се често неквалификованој јавности, истиче Јовић.

Кад се о Хрватима и Србима пише, једно често дефинише друго или се барем при писању о једнима односи и на друге, односно, идентитети Срба и Хрвата проматрају се као два спојена суда, каже Јовић и указује на јавно свођење српско-хрватских односа на сукобе. То је манипулација јер су они далеко сложенији и укључују и непрекидне покушаје споразумевања и сарадње, објашњаваЈовић, иначе редовни професор међународне политике на Факултету политичких наука у Загребу.

"Овај часопис стога следи трагове прошлости, али и оставља трагове у садашњости, за неку – надајмо се бољу –будућност, која неће доћи сама по себи, него би могла бити само резултат нашег упорног и марљивог рада", закључује главни уредник у уводу првог броја часописа "Трагови".

Први број часописа изашао је у децембру на 260 страница, а излазиће два пута годишње.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.