До новог дома у Радојеву захваљујући донацијама

4. фебруар 2019. године, Извор: РТВ, Аутор: Бранислав Угринов

Захваљујући донацијама које је прикупило ромско удружење ''Са е Рома'', трочлана породица Јовановић у Радојеву, надомак Српске Црње, сада има нови дом. Средства су прикупљена углавном из иностранства, а један од планова удружења за ову годину јесте да се велики број напуштених кућа у селу купи и уступи сиромашним ромским породицама.

Трочланој породици Јовановић у Радојеву, селу са око две хиљаде становника у општини Нова Црња, у лето пре две године урушена је, ионако трошна кућа, па су све ово време проводили у контејнеру, уз наду да ће се што пре пронаћи неко решење. Захваљујући удружењу ''Са е Рома'' из тог села, прикупљена су средства, уз помоћ друштвених мрежа, углавном из иностранства, па су Јовановићи коначно добили нови дом.

''Заиста нам је било тешко да живимо у контејнеру. Ова помоћ нам је јако важна, пре свега због мог унука јер тамо више нисмо могли да станујемо. Нисмо имали ништа, ни купатило, ни дрва'' изјавила је за РТВ Снежана Јовановић.

''Немамо средстава за живот, станујемо нас троје заједно, не примам социјалну помоћ, снађем се тако што радим на пољу, како бих нахранио своје дете'' потврдио нам је Недељко Јовановић.

Јовановићи су се сналазили на разне начине како би дошли до неке зараде и што лакше пребродили зимске дане. У новој кући сада живе син, његово дете и бака, која је корисник социјалне помоћи. Њихова лоша ситуација била је окидач за што скорију интервенцију.

''Треба да пронађемо економско решење како би младе људе запослили. Да добијемо помоћ преко пројеката, купимо машине и опреми и да започнемо реализацију'' истакао је за РТВ Антон Јовановић, председник Удружења ''Са е Рома'' у Новој Црњи.

На територији општине Нова Црња станује око 1.500 грађана ромске националности, а подаци показују да углавном нико од њих нема посао. Изузимајући то, за разлику од претходних година, видљиви су помаци на боље.

''Наш циљ мора бити да свако ромско дете буде у образовном систему, да свака ромска породица има кров над главом и бар један члан породице да добије стално запослење'' каже Милош Николић, директор Канцеларије за инклузију Рома АП Војводина.

Јовановићи сада имају кров над главом, а Радојево још увек пуно празних и напуштених кућа, тако да ће приоритет удружења ''Са е Рома'', преко донација, бити управо куповина тих кућа и збрињавање сиромашних породица у селу.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.