Уредити двојезичну наставу

21. фебруар 2019. године, Извор: ФоНет

Заштитник грађана Зоран Пашалић оценио је данас, поводом Међународног дана матерњег језика, да је потребно уредити двојезичну наставу у школама на српском језику и на језику националне мањине, као модел образовања деце припадника националног мањина.

У саопштењу се наводи да припадници националних заједница деценијама уназад по завршетку школовања често немају елементарно знање српског језика, па самим тим немају ниједнаке шансе у даљем образовању и приликом запошљавања.

Он је оценио и да је веома важна сарадња са Националним саветима националних мањина у Србији.

Пашалић је навео да је у Србији у службеној употреби 11 мањинских језика у 42 локалне самоуправе и да тај податак говори да је држава "посвећена томе да се на темељан начин бави заштитом и унапређењем мањинских права на својој територији, која су у многоме изнад европског стандарда".

"Правилна и доследна примена постојећих закона омогућава грађанима Србије да се образују и информишу на матерњем језику, као и да га користе у службеној употреби пред органима јавне власти, што је од кључног значаја за очување националног идентитета", навео је Пашалић усаопштењу.

Међународни дан матерњег језика обележава се 21. фебруара, а установљен је на Генералној скупштини УНЕСКО 1999. године у знак сећања на студенте који су тог дана 1952. убијени у Даки јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.