И у Бачком Моноштору настава на хрватском језику

Извор: РТВ, 22. фебруар 2019. године

У Сомбору је осим српског језика у службеној употреби и мађарски, а у Бачком Брегу, Бачком Моноштору и Светозару Милетићу, и хрватски језик.

 

У Основној школи "22. Октобар" у Бачком Моноштору, око 60 ученика похађа изборни предмет хрватски језик, са елементима националне културе, а у овој школи, у једном одељењу и цеклокупна настава је на хрватском језику.

"Од првог до осмог разреда изучава се хрватски језик са елементима националне културе, као изборни предмет, факултативно или кроз ван наставне активности. Пре две године уписали смо и једно одељење које наставу похађа на хравтском језику", каже Марија Мргић, директорица Основне школе "22. Октобар", Бачки Моноштор.

Школа у Бачком Моноштору, једна је од 70 основних школа у Севернобачком и Западнобачком округу, у којима ученици похађају, или целокупну наставу на језику националне заједнице, или изборни предмет језик националне заједнице са елементима националне културе. Укупно је таквих ученика око 7.000.

"Ми смо управа на чијој територији се настава одвија на пет језика. осим српског и на мађарском, хрватском, русинском и словачком језику", каже Борислав Станичков, начелник ШУ Сомбор.

Након основне школе, ђаци имају могућност и средњошколског образовања на свом матерњем језику. У средњим школама, највише је одељења на мађарском језику.

"Без обзира што та одељења на језицима националних мањина броје мањи број ученика. Исто је тако и на хрватском језику где смо укључили три средње школе-политехничку, Гимназију и медицинску школу у Суботици.

Осим образовања на матерњем језику, једно од права је и службена употреба језика и писма. То право сада имају и Хрвати у селу Светозар Милетић, јер је након измене Статута Града Сомбора и хрватски језик службени језик у том селу.

"До сада смо ипак били на неком лошијем месту и мислим да ћемо сада бити изједначени са другом националном мањином, јер Мађари већ имају у употреби мађарски језик. На неки начин сада ће и хрватски језик бити у равноправном положају са мађарским", каже Марија Баги, ХБКУД Лемеш, Светозар Милетић.

У Сомбору је осим српског језика у службеној употреби и мађарски језик, а у Бачком Брегу, Бачком Моноштору и сада Светозару Милетићу, и хрватски језик. То значи да званични називи места и државних и других институција, морају бити исписани на тим језицима.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.