БНВ отворило подручно седиште у Пријепољу

Извор: Данас, Аутор: С. Н, 26. фебруар 2019. године

Бошњачко национално веће (БНВ), поред централе у Новом Пазару, отворило је и подручно седиште у Пријепољу, како би Бошњаци у том делу Санџака могли лакше да остварују Уставом и законом загарантована права.

– Када смо формирали БНВ, након што смо добили подршку 65 одсто бошњачких бирача у Србији, мото наше политике је да никада не одустајемо. Никада нећемо одустати док сваки Бошњак, било где у Србији, та своја права не оствари – рекао је на отварању председник бошњачког националног савета Есад Џуџо.

Он је додао да је жеља БНВ да у троугао повеже Београд, Сарајево и Анкару, „без обзира што нас Србија много не воли, а ни ми немамо неки велики разлог да њу волимо“. „Ми кажемо да нам је Србија домовина, други део тог троугла је БиХ, коју сматрамо својом матичном државом и на крају Република Турска, на коју, у складу са међународним јавним правом, гледамо као своју земљу заштитницу. Нама је тај троугао божје давање да се у њему боримо и изборимо за своја права“, рекао је Џуџо.

Оцењујући да је Пријепоље симбол суживота и традиције две културе и две вере, Џуџо је навео да су најважнији задаци БНВ у наредном периоду да у овој средини омасови наставу на босанском језику и обнови пријепољску Мусали, као јединог културно-историјског споменика те врсте у овом делу Европе. Очекује да буде потписан протокол о сарадњи између Пријепоља и БНВ, о чему је разговарао са председником пријепољске општине Драгољубом Зиндовићем.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.