Буњевци обележили национални празник

Извор: Yu EKO Subotica, 26. Фебруар 2019. године

Свечана седница поводом обележавања националног празника буњевачке националне мањине “23. фебруара, Дана избора првог Националног савета” одржана је у петак у Плавој сали Градске куће. На свечаној седници су између осталог додељена признања Буњевачког националног савета и представљен је Речник бачких Буњеваца и Граматички и правописни приручник буњевачког језика.

Међу добитницима признања Буњевачког националног савета је и Невенка Башић Палковић, професор југословенских и опште књижевности, којој је додељено признање “Мара Ђорђевић Малагурски” за посебан допринос у области културе Буњеваца. Она каже да јој ова награда много значи посебно због чињенице да носи име Маре Ђорђевић Малагурски.

Добитник посебног признања НСБНМ “Иван Антуновић” је наш истакнути уметник Звонко Богдан коме је признање додељено за посебан допринос на очувању националног идентитета Буњеваца.

Национални савет буњевачке националне мањине основан је 2003. године,а његов први председник био је Никола Бабић који каже да је у прошлих 16 година највећи посао учињен у области образовања, а посебно у борби на признавању буњевачког језика.

По речима председнице Националног савета буњевачке националне мањине др Сузане Кујунџић Остојић, прошлу годину у раду Савета обележило је формирање четвртог сазива Националног савета буњевачке националне мањине, а најважнија вест за све Буњевце је да је крајем прошле године Буњевачки признат као језик.

На свечаној седници поднет је извештај о раду Буњевачког националног савета, представљен је Речник бачких Буњеваца и Граматички и правописни приручник буњевачког језика, а додељено је и 8 признања појединцима и институцијама који су дали посебан допринос у области културе, образовања, научно истраживачког рада и области информисања на буњевачком језику.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.