Ружић: Ове године више средстава за националне мањине

Извор: РТС, Аутор: Танјуг, 5. март 2019. године

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић одржао је састанак са новим председницима Националних савета националних мањина, и том приликом казао да су ове године увећана средства буџетског фонда за националне мањине, те да износе 30 милиона динара.

Бранко Ружић је рекао и да су након последњих избора за националне савете националних мањина, поред постојећих националних савета формирана и два нова - национални савет пољске и руске националне мањине.

Како је најавио министар, планирано је да се седница Савета одржи 28. марта, а једна од тачака дневног реда биће и утврђивање приоритетне области финансирања из буџетског фонда за националне мањине.

"Добили смо предлог координације националних савета да култура буде приоритетна област за финасирање програма и пројеката из буџетског фонда, који ће се размотрити на седници Савета, а након усвајања, Министарство ће започети поступак расписивања конкурса за доделу средстава", навео је Ружић.

Подсетио је да је Влада Србије почетком фебруара усвојила Уредбу о критеријумима за расподелу средстава из буџета Републике Србије за финансирање рада националних савета националних мањина, као и то да ће расподелу средстава вршити Канцеларија за људска и мањинска права.

Национални савети су у обавези да до 1. априла доставе предлоге за доделу средстава, казао је Ружић.

Министар је обраћајући се председницима на почетку састанка подсетио да су претходне године измењени мањински закони, успешно спроведени избори за националне савете, формирани нови сазиви националних савета.

Како је навео, у наредном периоду биће спроведена имплементација нових законских решења.

"Ваш задатак је да у пракси покажете да имате капацитете да изнесете и искористите овлашћења и могућности које пружа закон", казао је Ружић и додао да је циљ измена закона био да се обезбеди јавност у раду националних савета, транспарентност у трошењу финансијских средстава, као и деполитизација националних савета.

Додаје и да је уз то циљ био да национални савети не изгубе из вида улогу коју то тело треба да има у очувању културног и националног идентитета мањине коју представља.

"Поред ове сарадње и комуникације између министарства, других државних органа и националних савета, јако је важна сарадња унутар самог националног савета", навео је министар.

Каже и да је у протеклих неколико месеци Министарство информисано о ситуацијама које нису примерене, као што су међусобни сукоби чланова националних савета, немогућност да се изврши примопредаја документације између старог и новог руководства Савета, те онемогућавање појединим члановима да имају увид у документацију која је настала у раду савета.

Ружић је истакао да је остваривање основне сврхе постојања националног савета рад у интересу националне мањине.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.