Језик чува мултиетничност

Аутор: М.Ћ, Извор: Дневник, 13. март 2019. године

Сомбор: У складу са законом и сомборским Статутом, одборници Градске скупштине одлучили су да у Светозар Милетићу, селу на путу од Сомбора до Суботице, као службени језик, поред српског и мађарског, буде уведен и хрватски. То је тек један од повода да Сомбор буде место одржавања округлог стола „Службена употреба језика и писма националних мањина у јединицама локалне самоуправе" у оквиру пројекта „Јачање заштите националних мањина у Србији", који су организовали Град Сомбор и Савет Европе у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Секретаријатом за законодавство и Заштитником грађана.

„Сомбор је мултинационални и мултикултурални град, под тиме подразумевамо да у њему живи заједница која броји преко двадесет националности и то је једно од највећих богатстава нашег града. У том смислу, до сада смо се трудили да права националних заједница на територији нашег града буду на одговарајући начин препозната, али и на одговарајући начин остваривана кроз мере локалне политике“, рекла је градоначелница Душанка Голубовић и додала да се према Статуту у службеној употреби налазе српски језик и ћирилично и латинично писмо, мађарски језик и писмо, те на територији насељених места Бачки Моноштор, Бачки Брег и Светозар Милетић хрватски језик и латиница.

„То како се ради у Сомбору је нешто што желимо да у читавој Србији заиста постане свакодневни живот, да однос етничког порекла и учествовање у политичком животу не буде супротстављен, већ да постоји хармонија која ће учинити не само квалитетнији живот сваком појединцу, већ ће унапредити и економску ситуацију у целој земљи“, рекао је Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, док је шеф канцеларије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер предочио да постоје захтеви које Србија мора да испуни на путу ка придруживању Европској унији, од којих је један и конвенција о правима националних мањина, као и да је један од златних стандарда у Европи усклађивање права индивидуалних група са већинском групом.

У наставку програма присутни су могли да чују и да се укључе у дискусију.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.