Клупе све празније у Малом Иђошу, како спречити исељавање

Аутор: Дане Илић, Извор: РТС, 13. март 2019. године

Већина основних школа у Србији има све мање ђака због чега су, у неким местима, угашена поједина одељења. Слично је и на северу Војводине. Основна школа "Ади Ендре" у Малом Иђошу има за трећину мање ученика него пре десет година. На смањење броја ђака додатно утиче исељавање у суседну Мађарску, па се надлежни, на различите начине труде да задрже становништво.

Некада их је било више од пет стотина, а данас у клупама седи око 350 ђака. Настава на мађарском језику одржава се 17 одељења. Мање је ученика који наставу слушају на српском, а у школи има и Египћана и Албанаца. Ученици, све чешће, школовање настављају у суседној Мађарској.

"Има ученика који после основне школе, рецимо средњу школу уче у Мађарској. Упишу се и тамо иду у средњу школу. Не само деца већ и остали – људи и родитељи, иду за иностранство и то јесте проблем", наводи Валентин Филеп, директор ОШ "Ади Ендре" у Малом Иђошу.

Да би задржали ученике, у школи иновирају наставу.

"Данас смо учили како да напишемо писмо. Они до сада нису писали писма, нити су их икада добијали. До сада нису били ни у пошти, и не знају како се шаљу писма, како се пише поштанска адреса. Данас комуницирају само преко фејсбука и понекад им је тешко да склопе сложеније реченице", објашњава Марта Молнар, професорка мађарског језика.

Специјална одељења за децу са сметњама

Ученици наводе да им је један од омиљених предмета математика, јер како кажу, подстиче на размишљање. Али додају да воле и да читају.

У прве разреде, на мађарском језику, сваке године упише се око 2.000 ученика. За формирање одељења са мање од 15 ђака потребна је посебна дозвола ресорног покрајинског секретаријата. У селима се често на списку нових ђака налазе само два или три имена.

"Имамо наравно и српску, ромску и албанску децу и немамо такозване међунационалне конфликте. Са тим сам задовољан", наводи Филеп.

Огледна основна школа у Малом Иђошу има и пет специјалних одељења за децу са сметњама у развоју. Настава се одржава у две смене.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.