Права мањина највише унапређена у образовању

Аутор: ФоНет, Извор: РТВ, 20. март 2019. године

У остваривању права националних мањина највише напретка учињено је у образовању, а доста рада предстоји на пољу информисања на језицима мањина, изјавила је данас Директорка Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Пауновић је изјавила да је Анализа спровођења Акционог плана за остваривање права националних мањина показала напредак државе на пољу мањинске политике и остваривању права мањина које живе у Србији, али и указала на проблеме.

Имамо веома користан документ који нам даје добре смернице, рекла је Пауновић новинарима на представљању Анализе у Палати Србија.

Према њеним речима, највише напретка је остварено у области образовања.

Желимо бољи резултат на пољу информисања и ту нас очекује доста рада, рекла је Пауновић, напомињући да је из буџета опредељен додатни новац да се информисање на језицима мањина унапреди на целој територији Србије, као и заступљеност мањина у државним институцијама.

Анализа је израђена у оквиру пројекта "Јачање заштите националних мањина у Србији", уз подршку експерата Савета Европе.

Пауновић је навела да више од 80 институција на свака три месеца доставља Канцеларији за људска и мањинска права извештаје о спровођењу Акционог плана, а да су желели да добију и поглед независних експерата шта је и како урађено.

Она је напоменула да је Акциони план донет пре усвајања мањинских закона крајем прошле године, који би требало да помогну да се препреке на које је анализа указала превазиђу.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.