Пашалић: Етничка дистанца према Ромима се не смањује

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 8. април 2019. године

Роми су и даље једна од најугроженијих група, која се још суочава са тешким животним условима и дискриминацијом у свакодневном животу. Упркос томе што је држава предузела низ мера и активности у претходној деценији у области образовања, здравства и добијања личних докумената, етничка дистанца према Ромима се не смањује, упозорио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић.

Поводом 8. априла, Светског дана Рома, Пашалић наводи да су афирмативне мере у области образовања допринеле повећању броја високообразованих Рома и Ромкиња, али је изостала подршка у запошљавању, о чему све чешће говоре и притужбе упућене Заштитнику грађана.

Млади високообразовани Роми и Ромкиње упозоравају на препреке на које наилазе приликом запошљавања, рекао је Пашалић и додао да су управо радно место и финансијска сигурност најефикаснији начини оснаживања ромске мањине.

Нажалост, како истиче, већина ромске националне мањине и даље живи у екстремном сиромаштву, а Ромкиње се удају у раном узрасту, очекују их вишеструке трудноће у кратком временском периоду.

Посебно забрињава финансијска и друга зависност од старијих чланова породице и партнера, као и висок ризик од насиља у породици и партнерским односима. Целокупни развој ромске деце у сиромаштву и неформалним насељима носи са собом бројне ризике, а посебно забрињава чињеница да је већина њих осуђена да и даље живи у зачараном кругу беде у коме су рођени и њихови родитељи, истиче Пашалић.

Заштитник грађана ће у 2019. годину припремити Посебан извештај о спровођењу Стратегија за инклузију Рома и Ромкиња и на основу прикупљених података упутити препоруке за унапређење положаја Рома, најавио је Пашалић.

Министарство културе честитало Светски дан Рома

Министарство културе и информисања упутило је данас свим грађанима ромске националности честитку поводом Светског дана Рома (8. април) у којој се истиче да тај празник "треба да нас подсети да сваки дан морамо да бринемо о стварању једнаких услова и побољшању живота свих припадника мањинских заједница".

Министарство културе и информисања се, како је наведено, интензивно залаже за развој и унапређење положаја Рома у Србији.

Од увођења пројектног суфинансирања Министарство подржава пројекте и програме на ромском језику, односно пројекте који су намењени ромској популацији.

Број пријављених и подржаних пројеката који је намењен информисању ове мањинске заједнице расте из године у годину, као и износ средстава која Министарство издваја за њихову реализацију, наводи се у саопштењу.

У 2018. години за информисање Рома издвојено је 12 од укупно 40 милиона динара на Конкурсу за информисање националних мањина.

Министарство културе и информисања ће, како се наводи у саопштењу, наставити да даје свој допринос оснаживању и унапређењу положаја ромске мањине у земљи.

"Веома је важно градити бољу и једнако добру будућност за све грађане Србије", сматрају у Министарству културе.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.