Покрајински омбудсман за више солидарности према Ромима

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 8. април 2019. године

Покрајински омбудсман Зоран Павловић позвао је поводом Светског дана Рома, грађане да покажу више солидарности према суграђанима Ромима.

Павловић је подсетио да је Светски дан Рома установљен 1990. године са циљем да се пажња јавности фокусира на положај припадника ромске националне мањине, а државни органи подстакну на енергичније решавање проблема који отежавају остваривање индивидуалних и колективних права Рома.

У жељи да се та права унапреде, у Србији су у протеклом периоду помаци учињени на законодавном, институционалном и образовном плану, навео је Павловић.

"Ти помаци, међутим, неће значајније променити положај Рома, ако понашањем њихових суграђана и даље буду управљале предрасуде, а не ратио и објективне могућности са којима располажемо", указао је у саопштењу Павловић.

Он је навео да социјална дистанца не говори само о присуству предрасуда и отежаној интеграцији Рома, него и о веома суженом простору за остваривање једнакости и темељних људских права.

Покрајински заштитник грађана позвао је грађане да преиспитају своје понашање и покажу још више солидарности према својим суграђанима Ромима.

Он је позвао и припаднике ромске заједнице, као и невладине организације које се баве унапређењем положаја Рома, да му се обрате увек када сматрају да су, због поступања органа управе, онемогућени у остваривању својих уставом загарантованих права и слобода.

Проблеми Рома морају, по мишљењу Павловића, постати предмет концентрисане активности државних органа сваког, а не само једног дана у години.

Стратегије и акциони планови, донети у циљу побољшања њиховог положаја, добијају на важности само ако се доследно примењују, навео је Павловић.

Покрајински заштитник грађана позива све надлежне институције да у континуитету наставе да чине напоре како би се припадници ромске мањине још значајније померили унапред и заједно са осталим члановима друштва уживали права и слободе које им по Уставу припадају.

Међународни дан Рома биће обележен низом манифестација.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.