Промоција уписа деце у 1. разред основне школе на Хрватском наставном језику

Извор: YUeco, 17. април 2019. године

У Суботици се настава на хрватском језику реализује у 6 основних и 3 средње школе. Са циљем промоције уписа деце у први разред основне школе на Хрватском наставном језику Хрватско национално веће јуче је у ХКЦ “Буњевачко коло” организовало програм под називом “Буди свој-пријатељ сам твој”.

Хрватско нацинално веће је током протеклог периода у вртићима и школама организовало низ активности којима је промовисана настава на хрватском језику. Родитељи и деца су током програма имали прилику да сазнају више о самом упису и образовним установама у којима се настава реализује на хрватском језику. Целовита настава на хрватском језику реализује се у 6 основних и 3 суботичке средње школе.

У септембру ће око 1200 ђака први пут сести у ђачке клупе. Из Градске управе кажу да ће број деце која похађају наставу на неком од језика националних мањина бити познат тек на почетку школске године.

Настава на хрватском језику реализује се од школске 2002/2003. године, а од тада до данас повећан је број школа у којима се настава одвија на овом језику.

У септембру ове године ће у први разред основне школе кренути шеснаеста генерација ђака који ће похађати наставу на хрватском наставном језику.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.