Плод сарадње и зближавања двају народа

 Аутор: Б. Павковић, Извор: Дневник, 18. април 2019. године

 „Руски кутак“ отворен је јуче у просторијама Културног центра „Руменка", где ће житељи тог приградског насеља у току наредне три године имати прилику бесплатно да уче руски језик. Отварање „Руског кутка“ представља плод сарадње Руске хуманитарне мисије и Културног центра „Руменка", као установе културе која је увидела значај стицања почетног знања руског језика, сродног нашем народу и словенском сензибилитету. 

- Схватили смо значај удруживања и повезивања да бисмо, кроз пројекте едукације, реализовали слоган „За нове мостове“, под којим, као представници културе, чекамо 2021. годину објаснила је директорка Културног центра „Руменка" Драгана Милошевић. - Управо због тога што смо се повезивали, живели у синергији с другим народима и тиме се оплемењивали, ми смо Европска престоница културе. Зато почињемо с Русима, нама сродним народом, међутим, не могу да кажем да је „Руски кутак“ само руски. Он је, заправо, свесловенски кутак, усмерен ка неговању ћирилице - нашег заједничког писма, националног идентитета и свега што чини неку нацију. 

Пројекат је реализован донацијом Руске хуманитарне мисије у смислу комплетне опреме намењене најсавременијем учењу руског језика, као и ангажовања наставног кадра с најбољим референцама с Филолошког факултета у Београду, о чему је приликом отварања говорио директор Руске хуманитарне мисије за Балкан Бранимир Нешић, изразивши наду да ће „Руски кутак“ бити пример зближавања наших народа. Осим стицања знања језика сродног по заједничкој историји и пореклу, „Руски кутак“ ће, у сарадњи с руским народом, омогућити мештанима, као и посетиоцима, низ програма који ће свима приближити руску културу. 

- Учење руског језика представља озбиљно богатство за сваког човека - истакао је секретар Руске хуманитарне мисије Горан Петронијевић. - Руска литература, поезија, култура и руска душа је нешто што се може најбоље разумети ако се научи руски језик. Много књижевних дела је преведено и готово да нема ниједног класика руске књижевности који није постао бестселер у целом свету, па и код нас, али има једна дисциплина у књижевности, а то је поезија, која, када је на словенским језицима, не може се превести. Она може да се препева, а то није исто. Према томе, ко буде учио руски језик, имаће много мотива. Донација за „Руски кутак“ не потиче из државних каса, нити од богатих појединаца, она је поклон руског народа српском. 

Отварање „Руског кутка“ пратио је културно-уметнички програм на српском и руском језику, у којем су учествовали Мешовити хор КЦ „Руменка" под руководством Миодрага Мише Близанца, као и малишани из руменачког вртића „Весели патуљци".

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.