За националне мањине 30 милиона динара, конкурс до 7. јуна

Аутор: Танјуг, Извор: РТС, 13. мај 2019. године

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је конкурс за пријаву пројеката који ће ове године бити финансирани из буџетског Фонда за националне мањине отворен до 7. јуна и да укупна средства у том фонду износе 30 милиона динара.

Бранко Ружић је подсетио да је јавни конкурс објављен 9. маја и позвао све који имају право да се пријаве за финансирање пројеката из културе која је, каже, приоритетна област за финансирање програма и пројеката у 2019. години.

"Циљ је унапређење културне делатности националних мањина", истакао је Ружић, саопштило је Министарство.

Право учешћа на конкурсу имају установе, удружења, фондације, привредна друштва и друге организације чији су оснивачи национални савети националних мањина, организације цивилног друштва које имају седиште у Србији и чија је област деловања заштита и унапређење права и положаја припадника националних мањина, као и задужбине, фондације и конференције универзитета, односно академија струковних студија.

"Овај фонд је само један од начина на који желимо да унапредимо права, положај и слободе припадника националних мањина", навео је Ружић и подсетио да је прошле године усвојен и сет закона који се односе на афирмацију и заштиту права националних мањина.

Како је навео, Фонд за националне мањине активиран је 2017. године након 15 година паузе, а средства за финансирање пројеката се од тада из године у годину увећавају. 

Ове године средства у Фонду износе 30 милиона динара и већа су за 37 одсто него лане.

Од 2017. године из Фонда за националне мањине подржано је скоро 100 пројеката.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.