БНВ од ЕУ тражи заштиту права, јер РТС одбија да оснује редакцију на босанском

Аутор: Бета, Извор: Н1, 3. јул 2019. године

Бошњачко национално веће (БНВ) саопштило је да је представницима Европске уније и другим међународним институцијама и организацијама поводом одбијања Радио-телевизије Србије (РТС) да оснује редакцију на босанском језику упутило захтев "да заштите права бошњачког народа у Санџаку и Србији".

БНВ је оценило да РТС као разлог за одбијање захтева у писаној форми, "експлицитно негира постојање босанског језика, а тиме и постојање бошњачког народа". 

"Овакав став је доказ да српски државни органи и институције активно спроводе дискриминатроску политику према бошњачком народу у Санџаку", пише у саопштењу БНВ-а. 

БНВ позива Европску унију и друге међународне институције да "предузму мере у циљу заштите основних права бошњачког народа у Санџаку", као и да приступе решавању "статуса Бошњака и статуса регије Санџак".

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.