РТС неће основати редакцију на босанском језику

Аутор: ФоНет, Политика Извор: РТВ, 28. јун 2019. године

Програмски савет Радио-телевизије Србије (РТС) одбацио је захтев Бошњачког националног већа (БНВ) "да та кућа оснује редакцију на босанском језику, пише данас лист "Политика".

Тај лист пише да је одржан састанак БНВ и савета РТС, а да се потом јавни сервис консултовао са Одбором за стандардизацију српској језика, Одељењем за српски језик и књижевност Српске академије наука и уметности, Матицом српском и Катедром за српски језик и јужнословенске језике Филолошког факултета.

"Ослањајући се на ставове ових институција, Програмски савет је на седници 21. јуна, донео одлуку да се захтев не прихвати и такав закључак достави управи, менаџменту и редакцијама РТС, као и БНВ", пише "Политика".

Како се наводи, у закључку је писало да уз пуно уважавање легитимности захтева Бошњака у Рашкој области, а који до сада нису имали примедбе на разумљивост језика којим им се обраћају новинари РТС, у овом случају нису испуњени лингвистички, културни и правни услови да се локални говор Бошњака у Рашкој области сматра засебним језиком, различитим од званичног српског језика.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.