БНВ тражи да и празници мањина буду нерадни

Аутор: Бета, Извор: Данас, 23. јул 2019. године

Бошњачко национално вијеће (БНВ) предложило је данас измене Закона о државним и другим празницима по којем би установљени празници националних мањина били нерадни у државним и другим органима.

У саопштењу се наводи да је иницијатива упућена премијерки Србије Ани Брнабић, а измене закона би подразумевале да за празнике мањина не раде државни органи у градовима у којима је у службеној употреби језик националне мањине или припадници мањине чине најмање десет одсто становништва.

БНВ наводи да садашњи закон није предвидео начине празновања празника националних мањина, већ се сводило на право истицања националних симбола на зградама институција и установа.

„Прихватањем иницијативе о изменама закона успоставља се ефективна равноправност између припадника националних мањина и припадника већинског народа што су и обавезе предвиђене Уставом Србије“, саопштило је Вијеће.

Уколико буду усвојени предлози БНВ-а, државни органи у градовима у којима је босански језик у службеној употреби не би радили током националних празника Бошњака у Србији – 11. маја (Дан бошњачке националне заставе), 11. јула (Дан сећања) и 20. новембра (Дан Санџака).

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.