БНВ: РТС дискриминише бошњачку заједницу

Извор: Данас, Аутор: Бета, 30. јул 2019. године

Бошњачко национално вијеће (БНВ) је данас саопштило да је поднело жалбу Заштитнику грађана и Повереници за заштиту равноправности због закључка Програмског савета Радио-Телевизије Србије (РТС) да нема основа за формирање редакције на босанском језику при том јавном сервису.

По ранијим наводима БНВ, Програмски савет РТС је ту одлуку донео позивајући се на мишљење Одбора за стандардизацију језика Српске академије наука и уметности (САНУ), по којем „не постоје разлози да се локални говор Бошњака сматра засебним језиком“.

„Својом одлуком да одбије оснивање редакције на босанском језику при РТС-у, Програмски савет јавног сервиса је грубо прекршио начела једнаких права и обавеза и извршио тешку дискриминацију припадника бошњачке националне заједнице по основу националне припадности и језика“, пише у саопштењу БНВ.

БНВ додаје да редакција на хрватском језику при Радио-Телевизији Војводине ради и производи програм већ девет година.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.