Сомбор финансира савете националних мањина, издвојено милион динара

Аутор: РТВ, 06. август 2019. године

Седиште националног савета немачке националне мањине је у Сомбору и немемачка национална мањима упркос својој малој бројности задовољава један од критеријима који Прописује Закон о националним саветима за финансирање националних савета из локланих буџета.

"Сигурни смо да ће отварање Музеја Подунавских Шваба који би требао бити у саставу Градског музеја Сомбор такође бити једна од основа да наредних година, јер схватили смо да ће топ финнасирање након ове прве године постати традиција, стећи ћемо још неке од услова да тих средстава буде и више«, каже Михале Плац, председник Националног савета немачке националне мањине". рекао је Михаел Плац, председник Савета Немачке националне мањине.

Осим немачке националне мањине по закону услове за финансирање националних савета из буџета Града Сомбора имају и мађарска и хрватска национална заједница, јер Мађара је више од 10 посто, а мађарски и хрватски језици су у службеној употреби на територији града Сомбора.

"Јесте да је то скроман износ и мораћемо мудро да га распоредимо. Претпостављам да ће то бити образовање, информисање, употреба језика и манифестације значајне за мањинске заједнице«, каже Силард Јанковић члан Градског већа за област националних мањина.

Издвајање средстава за финансирање рада националних савета законска је обавеза, али је мали број локалних самоуправа ту обавезу и испунио.. Међутим град Сомбор је и проширио критеријуме за доделу средстава.

По том проширеном критеријуму услов задовљана у буњевачка национална заједница.

Када Скупштина града буде усвојила Одлуку о критеријумима за расподелу средстава за финансирање националних савета националних мањина биће донето и решење о расподели. Обавеза нациоалних савета је да тај новац користе на територији града Сомбора.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.