УНС: Подршка редакцији „Хлас људу“

Извор: ФоНет, 12. август 2019. године

Удружење новинара Србије (УНС) подржало је данас одлуку редакције листа на словачком језику „Хлас људу“ да на „Сусрет новинара“ у Бачком Петровцу пошаље новинара Јураја Бартоша, упркос притиску и супростављању Одбора за информисање Националног савета словачке националне мањине, који је њихов оснивач.

У допису Одбора за информисање Националног савета словачке националне мањине упућеном редакцији „Хлас људу“, у који је УНС имао увид, тражи се да Бартош не извештава са јучерашњег догађаја, како не би дошло до „веће колизије између ове две установе“.

Удружење је истакло да је суверено право редакција да одређују ко ће да извештава са неког догађаја и да нико па ни оснивач медија не може да суспендује права уредника и новинара.

Како се наводи, УНС су из редакције „Хлас људу“ обавестили да је мешање у уређивање листа на словачком језику заоштрено након што су превласт у Националном савету словачке националне мањине добили листа „Матица словачка“ и чланови странке „Словаци напред“.

УНС је подсетио да се у предлогу мера Радне групе за израду Медијске стратегије тражи да се успостави уређивачка независности медија чији су оснивачи национални савети националних мањина, а то значи, између осталог, да се без давања сагласности запослених у редакцији не могу именовати и разрешити главни и одговорни уредници медија.

 

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.