Одржани традиционални „Дани буњевачке културе“ у Новом Саду

Извор: Дневник, 23. август 2019. године

„Дани буњевачке културе” у оквиру којих је приказан и део традиционалне буњевачке жетвене свечаности „Дужијанца“ чији дан, као свој национални празник, Буњевци обележавају у августу сваке године, данас је, као и претходних шест година почео свечаном поворком учесника обучених у раскошне буњевачке народне ношње и уз звуке тамбурица, који су прошетали најужим центром града Новог Сада.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, учествовала је у раскошном дефилеу учесника, а након тога је у Културном центру Новог Сада на Свечаној академији истакла да овај буњевачки празник један је од празника којима се цела Војводина поноси.

„Војводина има широк спектар националних мањина које чувају и негују своју традицију, писмо, језик, културу, обичаје и ово јесте дан живота и рада, којима се сви ми заједно поносимо, јер је симбол једног народа, који са нама свима на овим просторима вековима живи“ рекла је Милошевићева и подсетила да само заједничким поштовањем према прошлости можемо гледати у будућност.

Драгана Милошевић је истакла и значај обележавања 101 године, када је одржана Велика народна скупштина и када је донета одлука о присаједињењу војвођанских области Краљевини Србији, у чему је улога и Буњеваца била изузетно велика, на шта смо данас сви заједно поносни. Тим пре, апострофирала је Милошевићева, је наша обавеза и задатак да чувамо то јединство и суживот на овим просторима и зато ће Покрајинска влада и ресорни секретаријат увек бити достојни партнери.

Према речима председнице Националног савета буњевачке националне мањине др Сузана Кујунџић Остојић, обележавање „Дана дужијанце“ по којем су Буњевци препознатљиви веома је важно, јер он обједињује њихов језик и културу и све оно што чини идентитет буњевачке заједнице.

„Посебно смо поносни што смо наше коло данас развили, као и претходних година испред зграде бившег хотела „Гранд“ у којој је, пре тачно 101 године, одржана Велика народна скупштина, на којем се налази и табла са тим обележјем“ нагласила је она.

Понос због улоге Буњеваца на Великој народној скупштини и због одржавања „Дужијанце“ и у Новом Саду изразио је и потпредседник Националног савета буњевачке националне мањине Мирко Бајић, који је поздравио присутне и у име Светлане Бабић из Удружења грађана „Буњевачки културни центар – Нови Сад” које је и организатор „Дана буњевачке културе“.

У име Града Новог Сада поздравне речи упутио је помоћник градоначелника Александар Петровић.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.