Акциони план за права мањина бележи резултате

Сузана Пауновић (фото: Медија центар Београд)
Сузана Пауновић (фото: Медија центар Београд)

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 7. новембар 2019. године 

Усвајањем Акционог плана за остваривање права националних мањина 2016. године бележе се позитивни резултати, изјавила је данас директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Она је током учествовања на састанку Одбора за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ у Бриселу, указала да је усвајањем тог Акционог плана успостављен механизам за потпуну имплементацију законодавног оквира, као и механизам за мерење напретка у остваривању права националних мањина које живе у Србији.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије, она је истакла да је посебно важно што је од самог почетка националним мањинама омогућено да преко својих представника учествују у креирању и у праћењу тог документа.

Пауновић је навела да се од усвајања Акционог плана бележе резултати на свим пољима када је у питању спровођење активности које су њиме предвиђене, а да у прилог томе говори и чињеница да је за три године његове примене реализовано или се и даље реализује више од 80 одсто активности.

Процес извештавања, истиче Пауновић, карактеришу од самог почетка и у свим фазама транспарентност и инклузивност.

Додаје да у спровођењу активности и извештавања учествује 80 органа и институција, укључујући и националне савете националних мањина и савете за међунационалне односе који функционишу на локалу.

"Напредак у реализацији активности мери се на свака три месеца. На 1.074 прилога носилаца активности, колико је до сада прикупљено, и на 11 извештаја који су на основу добијених предлога сачињени, било је свега шест коментара националних савета националних мањина, што говори о посвећености Србије спровођењу Акционог плана", подвукла је Пауновић.

Према њеним речима, унапређен је и законодавни оквир, а резултати су постигнути и на пољу службене употребе језика и писма, личном и статусном положају припадника националних мањина.

Осим тога, додаје, изменама закона прецизиране су надлежности националних савета, радило се на оснаживању економског положаја националних мањина, као и на међународној и регионалној сарадњи у тој области.

Пауновић је подсетила да је Владин Савет за националне мањине, којим председава председница Владе Ана Брнабић, а чине га ресорни министри и директори владиних служби, као и председници свих националних савета националних мањина надзире спровођење Акционог плана за остваривање права националних мањина.

фото: Медија центар Београд

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.