Медији на језицима мањина као развојни ресурс

Извор: Данас, 25. новембар 2019. године

Трећа европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима одржава се 28-29. новембра у Привредној комори Војводине у Новом Саду.

,,Дијалог комуникационе платформе коју носи Европска конференција посвећена мањинским и локалним медијиам се у овој години окреће туризму. Намера нам је да током овогодишњег издања конференције упутимо поруку како домаћој, тако и европској широј јавности да разуме и прихвати медије на језицима мањина као развојни ресурс, јер могу много тога да пруже управо са својим спецификумом", изјавила је Наташа Херор из Херор Медиа Понта.

Бранислав Мамић, секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине је поручио да је ,,Привредна комора Војводине веома активна на пољу развијања сарадње и умрежавања пословних субјеката на ширем регионалном нивоу и да узимањем учешћа не само на сајмовима туризма у Бечу, Будимпешти и Загребу, него и на разним промотивним манифестацијама са етно, гастро и винском тематиком, доказ су опредељености за што бржим и интензивнијим развојем туристичке размене у региону. Мањински и локални медији могу одиграти кључну улогу у том процесу.“

,,Овогодишњи концепт Треће европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима је прилика да мањински медији како из Србије, тако и из целе Европе буду препознати као партнери који могу допринети развоју туризма. У том смислу, Magyar Szó као снажан медијски бренд који траје већ 75 година се препоручује као стабилан партнер за квалитетне пројекате и кампање са циљем да се специфичност града Новог Сада и војвођанске регије пласира на најбољи начин”,поручила је Розалија Екрес директорица Magyar Szó-а, додавши да је ова медијска кућа већ осму годину један од организатора конференције, која из године у годину окупља све већи број мањинских медија и тиме подржава почетну идеју ове комуникационе платформе, а то је да се њоме обезбеђује видљивост и присутност мањинских медија у јавном дијалогу.

Ђула Рибар, заменик руководиоца сектора подршке програма Фондације Нови Сад 2021 ЕПК изјавио је да Фондација ,,Нови Сад 2021-Европска престоница културе” већ трећу годину подржава Европску конференцију посвећену мањинским и локалним медијима, разумевајући значај ове медијске нише која управо доприноси комуникацијом са мањинским заједницама на њиховом матерњем језику. Као саставни део програмског лука ,,Друга Европа”, овај догађај употпуњује промишљање мањинских медија као важног феномена који са својим капацитетима треба да буде препознат као ресурс развоја туризма како града Новог Сада, тако и покрајине Војводине. У вредносном смислу, а у контексту Европске престонице културе и европских вредности, ова платформа промовише принципе демократије, равноправности, толеранције и поштовања људских и мањинских права. У културолошком смислу, ова платформа представља креативни изазов доминантним уметничким праксама и култури и доприноси унапређењу разноврсности понуде културних програма града.”

,,Након отварања догађаја, очекује нас Предавање изненађења и као посебан куриозитет првог дана овогодишње конференције, одржавање Округлог стола ,,Иновације у медијима” који организује Асоцијација медија уз подршку Кабинета министра за иновације и технолошки развој. Промишљаћемо иновацију заједно са сјајним предавачима: Gwyn Nissen, главни и одговорни уредник Der Nordschleswiger, дневног листа на немачком језику из Данске и Франк Јунг, новинар sh:z Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag GmbH & Co. KG, регионалног дневног листа из Немачке.

Други дан конференције је резервисан за пленарни рад у четири панела.

Уводничар је Доц др. Игор Стаменковић са Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Први панел се бави Војводином као туристичком регијом. Из угла медијске струке, ове године ћемо се бавити комплементарним темама, а то су теме из области екологије, видео садржај, иновације и циркуларна економија.

Један цео панел је посвећен русинској културу и туризму, док представници европских мањинских и регионалних медија долазе из Румуније, Мађарске, Немачке, Данске, Италије и Литваније.

Већ традиционалан завршетак догађаја чини и званична посета учесника Конференције, овога пута редакцији ,,Руске слово”, недељника на русинском језику.” – поручују организатори.

Информације и пријавни формулар налазе се на сајту https://mediapont.org/.

Улаз оба дана конференције је слободан, уз обавезну пријаву.

Организатори конференције су: Херор Медиа Понт, Magyar szó, Storyteller, Руске слово, Центар за развој мањинских и локалних медија и Асоцијација медија у сарадњи са МИДАС-ом.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.