За образовање националних мањина 30 милиона динара из буџетског фонда

Аутор: Бета, Извор: Данас, 9. фебруар 2020. године

На седници Савета за националне мањине усвојен је данас предлог да приоритетна област финансирања за 2020. из Буџетског фонда за националне мањине Министарства државне управе и локалне самоуправе буде образовање, а за те намене обезбеђено је 30 милиона динара.

Премијерка Србије Ана Брнабић, која је председавала том седницом, казала је данас да је Србија у врху земаља света које је обезбедила изузетно високе стандарде за представнике свих националних мањина које живе на њеној територији.

У саопштењу Владе Србије наводи се да су представници националних савета националних мањина у разговору са Аном Брнабић изнели проблеме са којима се њихови сународници суочавају, а међу најакутнијим истакнут је проблем кашњења превода уџбеника на неке од језика националних мањина.

Заменик председника Савета и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић известио је чланове Савета о ономе што је урађено у протеклој години, а посебно о активностима које су се односиле на примену нових законских решења.

Он је, између осталог, рекао шта је предузето како би се обезбедило издавање двојезичних извода са свим подацима на језику и писму националних мањина и упису у матичну књигу рођених, као и на успостављању Јединственог управног места, укључујући и градове и општине где претежно живе представници националних мањина.

Ружић је навео да је у децембру прошле године израђен и представљен Каталог најчешћих албанских имена и презимена са транскрипцијом на српски језик и ћирилично писмо које ће допринети упису личних података грађана из албанске заједнице у службене евиденције које воде органи јавне управе.

Говорећи о додели средстава из Буџетског фонда за националне мањине, Ружић је рекао да су прошле године на конкурс пристигле укупно 372 пријаве, а да су средства одобрена за реализацију 91 програма и пројекта који доприносе презентацији и промоцији културне баштине, док су припреме за расписивање конкурса за ову годину у току.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.