За националне мањине настава на РТВ-у, Б92 и ТВ Санџак

Аутор: Танјуг, извор: 021.rs, 21. март 2020. године

Настава за ђаке припаднике националних мањина почиње да се емитује у понедељак на другом програму Радио-телевизије Војводине, ТВ Б92 и ТВ Санџак.

Министар просвете Младен Шарчевић навео је да је са РТВ већ снимљено доста програма за припаднике мањина које живе у Војводини - Мађаре, Словаке, Румуне, Русине и Хрвате.

На Б92 емитоваће се часови за бугарску и албанску мањину, за које су формирана два студија - у Димитровграду и у Бујановцу.

"Тамо раде представници наших школских управа заједно са професорима и људима из ове ТВ станице. Са Б92 смо данас у разговорима да се дуални садржаји за средњошколце емитују на тој ТВ станици. Такође, да све оно што можемо од других садржаја, а није на РТС-у, пређе на Б92", појаснио је министар.

ТВ Санџак, Матица бошњака и Министарство просвете, како каже Шарчевић, потписали су уговор да се настава за ту бошњачку националну мањину емитуује на ТВ Санџак.

Како каже, наставници су добили упутства и припремљени су програми за децу са посебним потребама за ИОП1 и ИОП2, али да су наставници добили инструкције и за ИОП3.

За наставу на даљину која је почела да се емитује у уторак на РТС 3, каже да је већ све уходано, да сада све делује лежерније.

Од понедељка ђаци ће часове моћи да прате и на РТС 2, а биће повећан и фонд часова - за ученике од првог до осмог разреда са два на три часа дневно и са три на четири часа дневно за осмаке.

Ове недеље ђаци су пратили предавања за општеобразовне предмете: српски, математику и свет око нас за ниже разреде и српски, математику, историју, географију, физику, хемију и биологију за више разреде.

Од понедељка наредне недеље почињу и часови на даљину за страни језик, музичко, ликовно, технику са технологијом и информатику.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.