У сарадњи са медијима часови на осам мањинских језика

Извор: ФоНет, 28. март 2020. године

Министарство просвете саопштило је данас да је у сарадњи са Радио-телевизијом Војводине (РТВ) и локалним и мањинским медијима у понедељак почело снимање и емитовање наставе на осам мањинских језика.

Настава се реализује на албанском, босанском, бугарском, хрватском, мађарском, румунском, русинском и словачком језику.

У саопштењу Министарства се наводи да у Србији више од 44.000 ученика у основним и средњим школама похађа целокупно образовање на једном од тих осам језика.

Како би се обезбедили што разноврснији и квалитетнији дигитални и други онлајн ресурси за реализацију наставе на даљину на језицима националних мањина значајну подршку Министарству пружају национални савети националних мањина.

Распоред емитовања часова на језицима националних мањинаће се континуирано постављати на линку: //www.rasporednastave.gov.rs/ на банеру "Образовањена даљину на језицима националних мањина".

Настава на даљину на мађарском језику снима се у Суботици у продукцији РТВ Панон.

Часови мађарског језика од првог до четвртог разреда емитоваће се и на другом каналу РТВ.

У сарадњи са министарством матице, омогућен је приступ свим материјалима који су на располагању наставницима и ученицима у Мађарској, а који су у складу са планом И програмом наставе и учења у Србији.

Емитовање часова на албанском језику почиње у понедељак, 30. марта на телевизијама РТВ Врање, РТВ Прешево и РТВ Бујановац.

Комплетан материјал ће бити доступан и на Јутјуб (YоуТубе) каналу Националног савета албанске националне мањине.

За ученике који се школују на босанском језику у сарадњи са Националним саветом бошњачке националне мањине припремљени су часови за наставу на даљину од првог разреда основне до трећег разреда средње школе.

Снимци су доступни на Јутјуб каналу савета.

Министарство просвете је успоставило сарадњу и са Матицом бошњачком и локалном "Санџак телевизијом", а Национални савет бошњачке националне мањине је позван да се укључи И допринесе својим искуством и знањем у припреми квалитетног образовног садржаја.

За подршку образовању на даљину на бугарском језику Министарство је постигло договор са ТВ "Коперникус" оснимању и емитовању часова матерњег језика од првог дочетвртог разреда.

Започета је припрема часова и постигнут договор са локалном медијском кућом, РТ "Цариброд" у Димитровграду.

Часови ће бити емитовани на каналу РТЦ и реемитоваће се на каналу 608 преко ИПТВ, на каналу 19 СББ телевизије, на РТС који се емитује преко СТБ и на ТВ Коперникусу.

Часови на румунском језику за ученике од првог до осмог разреда биће емитовани на другом каналу Радио-телевизије Војводине, РТВ ОК Ковачица, РТВ Панчево и ТВ Банат из Вршца.

За наставу на даљину за русински језик до сада је снимљено по три часа за сваки разред од првог до осмог разреда.

Подршку ученицима и родитељима у учењу на даљину пружају наставници и Национални савет русинске националне мањине, путем различитих видова електронске комуникације.

За хрватски језик на даљину, часове снима РТВ у Основној школи "Матко Вуковић" у Суботици.

Часови хрватског језика за ученике од петог до осмог разредаће бити емитовани на другом програму РТВ.

Часови словачког језика снимају се у Основној школи "Јан Чајак" у Бачком Петровцу и студију ТВ Петровац.

Образовне емисије ће бити емитоване на ТВ Петровац који има домет на територији Војводине. Часови ће моћи да се прате И одложено на сајту Националног савета словачке националне мањине.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.