Асоцијација мањинских медија затражила помоћ Европског парламента

Аутор: Бета, 13. мај 2020. године

Европска асоцијација дневних листова на мањинским и регионалним језицима (MIDAS) затражила је данас од Европског парламента финансијску подршку због тешке ситуације коју је проузроковала пандемија корона вируса.

Та асоцијација подсећа да је Савет Европе недавно издао препоруку свим земљама чланицама да би требало да објављују информације о пандемији корона вируса на мањинским језицима, а да су ту препоруку подржали и Високи комесар ОЕБС-а за националне мањине и специјални изасланик УН за мањине.Без обзира на то, како се додаје, у већини земаља чланица ЕУ, информације о корона вирусу нису биле објављиване на мањинским језицима који постоје на територијама држава.

"За многе Европљане, мањински медији су једини извор информисања на њиховом матерњем језику, не само у време корона вируса. Мањински медији нису само извори информација, они мањинским заједницама обезбеђују глас и незаобилазан су ресурс очувања језика и различитости Европе", истиче MIDAS.

Асоцијација указује да је пандемија многе мањинске медије довела у веома тешку ситуацију пошто је оглашавање чинило 30 до 40 одсто прихода медија, које је корона вирус "готово потпуно збрисао", као и да је дистрибуција отежана.

"Смањењем продаје и претплатника, неки мањински медији долазе у ризик да неће преживети ову ситуацију", истиче MIDAS.Та асоцијација, коју чини 26 мањинских медија из Европе, са седиштем у Болцану/Јужни Тирол, затражила је подршку Европског парламента, како директну кроз финансијску подршку трошковима штампања, тако и подршку у расподели проширеног буџета намењеног превазилажењу проблема које је проузроковао корона вирус.

MIDAS такође охрабрује Савет Европе да кроз своје канцеларије у земљама чланицама објављује информације о активностима ЕУ везаним за пандемију у мањинским медијима.Ти огласи, како се додаје, "не би били само важна финансијска подршка која обезбеђује опстанак мањинских медија у Европи, него доприноси транспарентности у борби против корона вируса".

"Европски парламент шаље снажну поруку солидарности европским мањинским заједницама", сматра MIDAS.

"Прве реакције неких посланика Европског парламента након састанка испуниле су ме надом. Европски парламентарци су разумели тежину ситуације и очекујем да ће Интергруп заступати интересе мањинских медија у ЕП и пронаћи начин како да на конкретан начин помогну нашим медијима", истакла је након састанка председница MIDAS -а Едита Шлезакова.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.